Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Δίωρη συνάντηση είχε, χτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουχάμαντ Μούρσι με τον πολιτικό ηγέτη της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, με τον οποίο φέρονται να συζήτησαν τρόπους προώθησης φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Αίγυπτο στην, πάντα υπό φονικό εμπάργκο, Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την περαιτέρω προώθηση της ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Αν και σε γενικές γραμμές, προ εκλογών ο Μούρσι υποσχόταν άρση του αποκλεισμού από την πλευρά της Αιγύπτου, προς το παρόν δεν έχει γίνει κανένα βήμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είχε μεταβεί πιθανότατα για ιατρικούς λόγους, ο πρώην επικεφαλής, επί χρόνια, των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Δεν έγινε γνωστό από τι ασθένεια έπασχε ο Σουλεϊμάν.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Σε ισόβια καταδικάστηκε ερήμην από στρατιωτικό δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί, για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του, πριν την εκδίωξή του στις πόλεις Τύνιδα, Σους, Ναμπεούζ, Μπιζέρτ, Ζαγκχουάν. Για την ίδια κατηγορία καταδικάστηκε σε 15 - 20 χρόνια φυλάκισης ο υπουργός Εσωτερικών του Μπεν Αλί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του και άλλοι 38 αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ.-- Τουλάχιστον 31 είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα από το ναυάγιο πλοίου ανάμεσα στο Νταρ ες Σαλάμ και τη Ζανζιβάρη που μετέφερε περισσότερους από 250 επιβάτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 145 επιβάτες διασώθηκαν, ενώ δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι.

ΝΙΑΜΕΪ.-- 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χολέρα στην περιοχή Τιλαμπέρι, στο δυτικό Νίγηρα, από την αρχή του χρόνου, με κρούσματα της νόσου να έχουν εντοπιστεί επίσης σε έναν καταυλισμό προσφύγων από το Μαλί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συνολικά τα κρούσματα φτάνουν τα 2.900 και συνεχίζουν να αυξάνονται, με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης να παραμένει ανησυχητική καθώς επίκεινται οι βροχοπτώσεις.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν προχτές στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της Ινδίας, «Μαρούτι - Σουζούκι», που λειτουργεί κοντά στο Νέο Δελχί, ενώ υπήρξε ένας νεκρός (κάηκε ζωντανός) και τουλάχιστον 85 τραυματίες. Τα επεισόδια στο εργοστάσιο ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή εργασιακές διεκδικήσεις και το διαπληκτισμό ενός εργάτη με προϊστάμενο. Ακολούθησε αναταραχή και υπήρξαν πυρπολήσεις κτιρίων και σύλληψη 90 εργαζομένων. Το εργοστάσιο απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους και ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ιαπωνική «Σουζούκι».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Διατάχθηκε η σύλληψη των πρώην αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, Ραμόν Κάσερες και Εντγκαρ Σεμπάγιος, για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες βασανιστηρίων που οδήγησαν στο θάνατο του στρατηγού Αλμπέρτο Μπατσελέ Μαρτίνες, το 1974, πατέρα της πρώην προέδρου Μισέλ Μπατσελέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ