Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων

οΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι επιθέσεις σάρωσαν πάλι το Ιράκ, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν για τη χρονική σύμπτωση του αιματοκυλίσματος, του πλέον πολύνεκρου την τελευταία διετία, καθώς το Ιράκ βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κύριους, αυτές τις μέρες, ιμπεριαλιστικούς στόχους: τη Συρία και το Ιράν. Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται καθώς τα αστικά ΜΜΕ αμέσως σπεύδουν να κάνουν λόγο «για κενό ασφαλείας», περί μιας «αδύναμης κυβέρνησης» και την «επανάκαμψη» της «τοπικής πτέρυγας της Αλ Κάιντα».

Σε αυτούς τους λόγους αποδίδουν το αιματοκύλισμα, καθώς «οι αρχές ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις», είτε ένοπλες είτε βομβιστικές που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 107 νεκρούς και σχεδόν 270 τραυματίες. Οι συντονισμένες επιθέσεις είχαν ως στόχο κατά κύριο λόγο τις αρχές ασφαλείας - αστυνομικούς, στρατιωτικά φυλάκια, στρατιωτικές βάσεις κ.ά. - και σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης, τη σιιτική πόλη Τάτζι προς το βορρά, τις βόρειες πόλεις Κιρκούκ και Μοσούλη, και άλλα σημεία στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς την Κυριακή ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, φερόμενος και ηγέτης της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, είχε διακηρύξει νέα «εκστρατεία για την επανακατάληψη περιοχών από τις οποίες είχαν εκδιωχθεί από τις «αμερικανικές δυνάμεις».

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας επέδωσε το κύμα βίας στην τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται σουνίτες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που αντιτάσσονται στη σιιτική κυβέρνηση, και η οποία είναι φιλική προς το Ιράν.

Τα συριακά φυλάκια στα σύνορα με το Ιράκ ήταν από τους πρώτους στόχους των ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά και πολλών ομάδων «μουτζαχεντίν», δηλαδή ιερών πολεμιστών προερχόμενων από διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της «αλ Κάιντα». Διόλου τυχαία το Ιράκ βρίσκεται εκ νέου στο έλεος των επιθέσεων ενόσω η κυβέρνηση διά τους εκπροσώπου της, Αλί αλ Νταμπάγκ, κάνοντας ευθεία αναφορά στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στη Ντόχα του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη δεν κάνει αποδεκτή την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, τονίζοντας πως ο συριακός λαός είναι αρμόδιος να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση (2016-07-09 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος κατά την 10η επέτειο της εισβολής (2013-03-20 00:00:00.0)
Ενωτικές κινήσεις σιιτών και σουνιτών (2007-10-09 00:00:00.0)
Διπλωματικές προσεγγίσεις και επιθέσεις (2007-08-21 00:00:00.0)
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη (2007-01-17 00:00:00.0)
Θρήνος, οργή και εκκλήσεις ενότητας (2004-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ