Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς

Στο επίκεντρο η διαχείριση της κρίσης και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Η βαθιά οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φ. Γκόρντον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκόρντον μετέφερε την επιθυμία της Χίλαρι Κλίντον να συναντήσει σύντομα τον Ελληνα ομόλογό της.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Ελληνας υπουργός έδειξε την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης όχι μόνο να συμμετέχει ενεργά στη σχεδιαζόμενη επέμβαση, αλλά και να τη στηρίξει προπαγανδιστικά, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης για «την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη χώρα, ως βασικό συστατικό της όποιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης».

Ο ίδιος μίλησε για το «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», που είναι ο φερετζές της εμπλοκής σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σχετικά με τη Νέα Μέση Ανατολή. Ο Δ. Αβραμόπουλος συζήτησε ακόμη με τον Αμερικανό υφυπουργό την πορεία των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών θεμάτων, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος από την πλευρά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους ο Φ. Γκόρντον, οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη ΑΟΖ. «Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα», είπε και δείχνοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα».

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει - με ελληνική συμμετοχή - στο μέτωπο της Αν. Μεσογείου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χτες με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Α. Μεκελ, με θέμα «την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου καταφθάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σ. Πέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ