Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Καμιά νομιμοποίηση στο έγκλημα που σχεδιάζεται

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για την επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τους κοινωνικούς εταίρους και τον καθορισμό του ύψους των κατώτερων μισθών της ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων
Την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πρόβλεψη του μνημονίου για μονομερή καθορισμό των κατώτερων μισθών με κυβερνητική απόφαση. Σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τους «κοινωνικούς εταίρους» για τον καθορισμό του ύψους των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και το «διάλογο» που στήνεται, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, έστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητά την έναρξη διαλόγου όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο 2 με στόχο "την αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους".

Ενας ακόμα "κοινωνικός διάλογος" στήνεται με τη συμμετοχή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να δοθεί νομιμοποίηση στο έγκλημα της ευθυγράμμισης των μισθών με τις ανταγωνίστριες χώρες, δηλαδή με τους μισθούς Βουλγαρίας και Αλβανίας, όπως προβλέπει το μνημόνιο και απαιτεί ο ΣΕΒ και η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Καμία αυταπάτη δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους που έχουν ζήσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων κοινωνικών διαλόγων.

Κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση δεν έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει ένα ακόμη έγκλημα των εργοδοτών και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ούτε νομιμοποίηση, ούτε λεπτό χαμένο από την οργάνωση της αντίστασής τους δεν πρέπει να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και στα στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (όπως για παράδειγμα ο Βασιλόπουλος στην ΟΙΥΕ) που στους κλάδους υπογράφουν συμβάσεις με μειώσεις μισθών, προσαρμόζοντάς τους στις απαιτήσεις του ΣΕΒ και του μνημονίου».

Πρόθυμη στο «διάλογο» η ΓΣΕΕ

Πάντως χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε για άλλη μια φορά να δηλώσει πρόθυμη και γι' αυτό το «διάλογο». Με δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για να ξεδιπλώσει την επίθεσή της και να εφαρμοστεί και αυτή η πρόβλεψη του μνημονίου, λέγοντας ότι «στο διάλογο αυτό θα προσέλθουμε με τις δικές μας θέσεις, σεβόμενοι τις υπογραφές μας και έχοντας υπόψη μας τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, της οικονομίας, αλλά προπάντων της κοινωνίας». Δεν ξέρουμε πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν ρητά το μνημόνιο μετά από έναν τέτοιο διάλογο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να νομοθετήσει μονομερώς τον «ελάχιστο μισθό». Το σίγουρο είναι ότι τις μόνες ανάγκες που αναγνωρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ