Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Ιράν

Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ, με φόντο συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων στην παράκτια πόλη Ασκελον
Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ, με φόντο συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων στην παράκτια πόλη Ασκελον
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε ρόλο «καλού αστυνομικού» ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπάρακ, «απέκλεισε» την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. Προς το παρόν. Στο ρόλο του «κακού μπάτσου» ο Ισραηλινός Εχούντ Μπάρακ και συνολικά η ισραηλινή ηγεσία, τόνισαν σε όλους τους τόνους, ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά και επανέλαβαν ότι «το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί», εννοώντας φυσικά ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν για να μην αποκτήσει στο απώτερο μέλλον πυρηνικά. Πυρηνικά που διαθέτουν φυσικά οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, παρά τη σιγή ιχθύος που έχει επιβληθεί παγκοσμίως όσον αφορά το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Είναι προφανές ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επιθετικών σχεδίων εξ ου και οι ρόλοι που ανέλαβαν ο Πανέτα και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες» πριν προσφύγουμε σε μια στρατιωτική επιλογή δήλωσε ο Πανέτα αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις και τις διπλωματικές πιέσεις επί του Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα τόνισε ο Πανέτα στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, χρηματοδότηση που επεκτάθηκε με την πρόσφατη συμφωνία διεύρυνσης της στρατιωτικής βοήθειας που ενέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της έναρξης της περιοδείας του Πανέτα στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο ο Πανέτα πρόσθεσε ότι «είναι μέρος του τομέα ευθύνης μου ως υπουργός Αμυνας να προτείνω ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επιλογής, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει»... «Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι συνιστά προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», κατέληξε ο Πανέτα και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ και των κατοίκων του, που παραμένει ακλόνητη σαν βράχος».

Ο Εχούντ Μπαράκ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα» και τόνισε ότι η «τελική απόφαση» για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά της Τεχεράνης ανήκει «μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση».

Τέλος, το ισραηλινό περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης με πολύ στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, το «Debka Files», «είχε ως αποκλειστικότητα» πληροφορίες από το συμβούλιο της προηγούμενος Παρασκευής που συγκάλεσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί, όπου το βάπτισε «το τελευταίο τους πολεμικό συμβούλιο», αφού «το Ιράν θα εμπλακεί σε πόλεμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες» και πιο ειδικά το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ