Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα «ευχολόγια» για αποφάσεις του ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ολες οι λύσεις των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο «θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες» με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να τις επικυρώνει. Σε αυτό συμφώνησαν χτες σε συνάντησή τους στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ. Οι Ντάσιτς και Ζαρίφ τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο προτεκτοράτο και ότι ο «διάλογος είναι αναντικατάστατος» για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

«Μόνο δίκαιη λύση εγγυάται τη μόνιμη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία επειδή δεν έχει προχωρήσει αρκούντως η έρευνα για τη διαλεύκανση του λαθρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων από στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ με θύματα αιχμαλώτους ή φτωχούς αμάχους την περίοδο του πολέμου του 1999 στην περιοχή.

Σε άλλο σημείο, αμφότεροι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι αρχές της Πρίστινας «δεν αντέδρασαν κατάλληλα» στις συχνές βίαιες επιθέσεις που δέχεται ο σερβικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και τα διάφορα μνημεία θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. (Τελευταίο κρούσμα βιαιοπραγίας εναντίων Σέρβων και δη ηλικιωμένου σημειώθηκε χτες στο Κοσσυφοπέδιο με θύμα 80χρονο Σέρβο γέροντα στο χωριό Παρσγιάνε του δήμου Γκνίλιανε. Το θύμα χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο χωράφι του που ήταν κοντά σε χωριό Κοσσοβάρων Αλβανών).

Το ίδιο 24ωρο, ο διοικητής της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (ΚFOR) Ερχαρντ Ντρεβς χαρακτήρισε «ντροπή» το οδόφραγμα που έχουν στήσει οι Σέρβοι στην κεντρική γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, προτείνοντας «να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό». Iσχυρίστηκε ότι με το μπλόκο «θίγεται» η βασική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και ότι «τέτοιο εμπόδιο ... είναι αντίθετο σε όλες τις αρχές της ελεύθερης Ευρώπης».

Ο Ντρεβς εκτίμησε ότι εκτός από τα καθημερινά προβλήματα που έχουν οι υπόλοιπες πόλεις στο προτεκτοράτο, όπως η μεγάλη ανεργία και η φτώχεια, ειδικότερα η πόλη της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα έχει «κι άλλα προβλήματα πολύ πιο λεπτά» απ' ό,τι οι άλλες πόλεις, ισχυριζόμενος ότι τα προβλήματα των κατοίκων θα μπορούσαν δήθεν να επιλυθούν «όταν η διαμάχη λήξει και αρθεί το οδόφραγμα στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ