Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εντονη στρατιωτική κινητικότητα στη Χερσόνησο του Σινά

Επιδοκιμάζει το Ισραήλ

Ο αιγυπτιακός σταθμός ενισχύει την παρουσία του στη μεθόριο με τη Γάζα
Ο αιγυπτιακός σταθμός ενισχύει την παρουσία του στη μεθόριο με τη Γάζα
ΚΑΪΡΟ.--

Με πολλούς στρατιώτες, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού άρχισε να ενισχύει από χτες τις μεθοριακές περιοχές της Αιγύπτου με τη Γάζα και το Ισραήλ στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, έχοντας όπως φαίνεται τις «ευλογίες» του στρατού, μετά και την επίθεση ενόπλων, την περασμένη Κυριακή, με αποτέλεσμα 16 νεκρούς Αιγύπτιους συνοριοφύλακες.

Πάντως, παρά την έντονη στρατιωτική κινητικότητα του αιγυπτιακού στρατού και αστυνομίας στην περιοχή δεν έλειψαν και χτες οι έστω και ολιγόωρες συγκρούσεις αστυνομικών με ενόπλους, πιθανώς ισλαμιστές. Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Αλ Αρίς δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί καθώς οι δράστες αφού γάζωσαν το τμήμα τράπηκαν σε φυγή επιβιβαζόμενοι σε φορτηγάκι.

Παράλληλα με την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού, οι αιγυπτιακές δυνάμεις εντείνουν το σφράγισμα πολλών εκ των περίπου 1.200 υπόγειων τούνελ που υπάρχουν στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, απ' όπου γίνεται η μεταφορά διαφόρων εμπορευμάτων από Παλαιστίνιους λόγω του αφόρητου και παρατεταμένου ισραηλινού αποκλεισμού... Σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ασοσιέιτεντ Πρες» και «Ρόιτερς», Αιγύπτιοι στρατιώτες κατεδάφιζαν και χτες διαδοχικά με εκρηκτικά διάφορα υπόγεια τούνελ, άλλα τα πλημμύριζαν με νερό και άλλα τα σφράγισαν με τσιμέντο.

Η εξέλιξη είναι προφανές πως θα επιδεινώσει τον αποκλεισμό και την ήδη αφόρητη κατάσταση για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας αντίθετα την ικανοποίηση του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, χαιρέτισε χτες την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εντατικοποίηση των ελέγχων στη μεθόριο της Χερσονήσου του Σινά σημειώνοντας ότι το Κάιρο «δρα με πρωτοφανή και απαράμιλλη αποφασιστικότητα και ταχύτητα». Μιλώντας στο «Ράδιο Ισραήλ» σημείωσε: «Εάν αυτό καταλήξει στην ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων τους στο Σινά και μας επιτρέψει να μην ανησυχούμε τόσο πολύ όσο τους τελευταίους λίγους μήνες, δεν ξέρω»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ