Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η πλήρης χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τα χρέη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη ΔΕΗ

Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργαστήρι Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας χρεών προς τη ΔΕΗ, που έγινε τις προηγούμενες μέρες και αναδεικνύει ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, στην «έμμεση» περιστολή αυτού του κοινωνικού δικαιώματος, η Αχτίδα ΑΕΙ ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Με ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Λύση δεν μπορεί να δοθεί με λογικές "αυτοδιαχείρισης" των πανεπιστημίων όπως κατά καιρούς έχουν ζητήσει οι πρυτανικές αρχές. Διότι αυτό απαιτεί να μπουν στο ζύγι το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση με το "κόστος" που αυτό έχει. Σημαίνει ότι αν ένα εργαστήριο, ένα τμήμα, μία σχολή είναι "οικονομικά μη αποδοτικά", μπορεί να κλείνουν ή να υφίστανται περικοπές λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οπως λύση δεν αποτελεί η αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ και η παροχή υπηρεσιών, αφού με πρόσχημα τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, προωθείται η λειτουργία του πανεπιστημίου στα πρότυπα των Ανωνύμων Εταιρειών, μακριά από το ρόλο τους που είναι η ολόπλευρη μόρφωση του λαού, η αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας, η έρευνα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, καθώς και τους συλλόγους και τα σωματεία του Πανεπιστημίου, αλλά και κάθε φορέα εκτός αυτού, να μην αφήσουν να περάσουν οι μεθοδεύσεις για την κατάργηση του δικαιώματος του λαού σε σύγχρονη, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση. Να παλέψουν στην κατεύθυνση για:

  • Πλήρη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
  • Δωρεάν και ποιοτική σίτιση και στέγαση.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης.
  • Ερευνα αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
  • Μέτρα για τους εργαζόμενους φοιτητές.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Πρόσληψη προσωπικού, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ