Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πώς «συγκρατούν» την ανεργία...

Για «ανάσχεση - συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% - 7%» ... καυχιέται ο ΟΑΕΔ που σε χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρεται σε προγράμματα που εφαρμόζονται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην πράξη, αυτά τα προγράμματα ανακυκλώνουν τους ανέργους και προσφέρουν ζεστό δωρεάν χρήμα στους εργοδότες με τη μορφή επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (από 60% έως 100% ) ή της επιδότησης τμήματος του μισθού με ποσά που κυμαίνονται από 20 έως 30 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, ο ΟΑΕΔ αξιοποιείται από τις κυβέρνησης του κεφαλαίου όχι για τη λήψη μέτρων άμεσης προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά για την ενίσχυση των επιχειρηματιών.

Εδώ, αξίζει να αναφερθεί το στοιχείο που παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ ότι από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα (περίπου 2,5 χρόνια) σχεδόν 1.130.000 άτομα εντάχθηκαν στα προγράμματα αυτά, τα οποία είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε άνεργο αντιστοιχούν πολύ λίγα χρήματα (περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ) αλλά τα πάρα πολλά στα χέρια λίγων εργοδοτών (ο ΟΑΕΔ δεν αναφέρει πόσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν και με τι ποσά η καθεμία).

Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφεύγει να αναφερθεί στους όρους με τους οποίους απασχολούνται οι άνεργοι που προσλήφθηκαν και ποιες είναι οι συνολικές αποδοχές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, του οποίου ο ΟΑΕΔ επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Ενα πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης στους δήμους με μισθό 625 ευρώ ανεξαρτήτως ειδικότητας και χωρίς την υποχρεωτική λήψη μέτρων που συνοδεύουν τις ειδικότητες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ετσι, τα προγράμματα αυτά εξασφαλίζουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό στο κεφάλαιο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης των ανέργων, ούτε δημιουργούν θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ