Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αυξάνονται συνεχώς οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων

Δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές γραμμές είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας, με πρόσχημα διάφορες περιπτώσεις που νομότυπα μπορούν να ενταχθούν στις διαδικασίες άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλων μορφών επικοινωνίας. Οπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία της λεγόμενης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο αριθμός των παρακολουθήσεων αυξήθηκε αλματωδώς το 2011, συγκριτικά με το 2010.

Οπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Αρχής, οι επίσημες παρακολουθήσεις, με επίκληση την «κρατική ασφάλεια», το 2011 αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αυτό που κάνει εντύπωση - χωρίς ωστόσο να δίνεται συνέχεια στο θέμα - είναι ότι επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας του δικτύου τους.

Σύμφωνα με το «Βήμα», επικαλούμενο έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών!

Τα στοιχεία της ΑΔΑΕ αναφέρουν ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.

Το 2011 εκδόθηκαν:

  • 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
  • 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες για παράταση προηγούμενων αποφάσεων παρακολούθησης.
  • 1.743 δικαστικά βουλεύματα για τη διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών.

Συνολικά, εκδόθηκαν 9.276 αποφάσεις παρακολούθησης, έναντι 6.400 το 2010. Αν υπολογιστεί ότι η κάθε υπόθεση αφορά την παρακολούθηση πέντε σταθερών ή κινητών. Ο αριθμός των επίσημα παρακολουθούμενων φτάνει τις 50.000!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ