Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ανεμοθύελλα έπληξε τα μήλα

Η δυνατή ανεμοθύελλα το απόγευμα της Δευτέρας 27 Αυγούστου και τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Αυγούστου προξένησε σημαντικές ζημιές στην παραγωγή μήλου στην Επαρχία Αγιάς Λάρισας.

Μετά το χαλάζι που έπεσε το Μεγάλο Σάββατο, την ακαρπία που είχε πλήξει την περιοχή, ήρθε και η ανεμοθύελλα να ολοκληρώσει την καταστροφή της παραγωγής λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων και ενώ οι παραγωγοί έχουν κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και με το κόστος παραγωγής αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), κλιμάκιο της οποίας περιόδευσε χτες το πρωί στις πληγείσες περιοχές, επισημαίνεται: «Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση εκτίμηση των ζημιών, καθώς οι αγρότες θα μπουν στη συγκομιδή των μήλων σε λίγες μέρες και αντικειμενικά θα καταστραφούν τα χτυπημένα από τον άνεμο μήλα με συνέπεια να δυσκολευτεί η αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς, η οποία είναι σημαντική σε χωριά και περιοχές του Δήμου Αγιάς.

Επιβάλλεται να δοθούν δίκαιες, άμεσες και αντικειμενικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα για τους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καλλιεργητικά έξοδα αλλά και στις ανάγκες των οικογενειών τους.

Για μια ακόμη φορά η ΕΟΑΣΛ τονίζει την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού με το σημερινό κανονισμό δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς ενώ το κόστος ασφάλισης είναι πολύ υψηλό και δεν μπορούν να το καλύψουν οι μικρομεσαίοι αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ