Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξετάζεται η επαναφορά της «βάσης του 10»

Για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση μίλησε χθες ο υπουργός

Eurokinissi

Θέμα επαναφοράς της «βάσης του 10» έθεσε, χτες, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, αφού σε σχετική ερώτηση απάντησε: Είναι «κάτι το οποίο μελετάμε». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η ΝΔ ήταν ενάντια στην κατάργησή της. Τη «βάση του 10» είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και καταργήθηκε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πραγματικότητα, πάντως, είναι, πως η βάση δεν εξυπηρετεί τίποτα σ' ένα διαγωνισμό επιλογής, ούτε βελτίωσε κάτι όταν εφαρμόστηκε.

Ο υπουργός Παιδείας κατά τα άλλα αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, την προσπάθεια εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο, το σχέδιο «Αθηνά» για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας σύμφωνα με το ξεκαθάρισμα που ...απαιτείται από το σχέδιο για πανεπιστήμιο ΑΕ. Δεν λησμόνησε να απευθύνει έκκληση στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών, γιατί, όπως είπε δε ζούμε σε κανονική κατάσταση, αλλά σε έκτακτες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να μην έχει αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζει και ετοιμάζεται να περάσει.

Ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα που θα προκύψουν, απ' τους ελάχιστους διορισμούς (225!) εκπαιδευτικών και την πρόσληψη αναπληρωτών στα ίδια επίπεδα με πέρσι, θα λυθούν με εξορθολογισμό... Υποστήριξε ότι με 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολεία υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού!

Οι «άξιοι» και οι «στάσιμοι» εκπαιδευτικοί

Οσον αφορά την αξιολόγηση, επέμεινε ότι δε θα γίνουν απολύσεις αλλά ...απλά θα επιβραβευτούν οι «άξιοι». Οπως είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, «αυτοί που αξιολογούνται θετικά προχωράνε, ανεβαίνουν βαθμούς, παίρνουν θέσεις ευθύνης, αυτοί οι οποίοι αξιολογούνται αρνητικά, αναγκαστικά μένουν στάσιμοι». Το θέμα είναι ότι η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις απαιτήσεις του σχολείου της «αγοράς», δηλαδή θα επιβραβεύεται ο «ανταγωνιστικός» εκπαιδευτικός που θα λαμβάνει κάθε είδους «μπόνους». Η «στασιμότητα», για τους άλλους εκπαιδευτικούς που δεν είναι άξιοι σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, ακόμα και απόλυσή τους προοπτικά. Η «στασιμότητα», είτε εκπαιδευτικά, είτε μισθολογικά δεν είναι «ποινή»;

Για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας είπε πως θα προκύψει μετά από μελέτη που γίνεται, ενώ επανέλαβε πως σκοπός είναι μετά τη «διαβούλευση», το Δεκέμβρη να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει την επόμενη χρονιά. Για μια ακόμα φορά επίσης είπε πως ο νόμος - πλαίσιο θα εφαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ