Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια

Οι τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική ξανά στο προσκήνιο

Phasma

Συνεχίστηκαν και χτες καταστροφικές πυρκαγιές σε περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη 725 δόκιμων πυροσβεστών που πέτυχαν σε σχετικό διαγωνισμό. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή με σχετική Ερώτησή του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι τον Αύγουστο κάηκαν 370.000 στρέμματα, έκταση μεγαλύτερη από το άθροισμα των καμένων εκτάσεων του 2011.

Στο μεταξύ σε τρία μέτωπα καιγόταν χτες το μεσημέρι η Εύβοια. Η πρώτη ξέσπασε τα ξημερώματα στη Μουρτερή Κύμης σε δασική έκταση. Στη συνέχεια οι φλόγες προχώρησαν στην Οκτωνιά, 74 χιλιόμετρα ΒΔ της Χαλκίδας. Η πυρκαγιά απείλησε τον οικισμό και σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου, Α. Ποθητάκης, οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών του οικισμού Παναγιά, στην Οκτωνιά και στη Μουρτερή.

Τις ίδιες σκηνές είχαν ζήσει οι κάτοικοι της περιοχής πριν δέκα μέρες στη φωτιά που είχε ξεκινήσει από το Αυλωνάρι. Το δεύτερο μέτωπο έκαιγε από προχτές στη Φαράκλα του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας. Κατέστρεφε πυκνό δάσος και στον τόπο επιχειρούσαν δώδεκα πυροσβέστες με έξι οχήματα, πεζοπόρο τμήμα οκτώ ατόμων και εναέρια μέσα. Καλύτερη κατάσταση επικρατούσε στο Μαρμάρι Καρύστου. Πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει χτες στην περιοχή Σκορτσινού Αρκαδίας, στα Κοτσιανά Κισσάμου.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στο Αχλάδι Στυλίδας χτες λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα, κοντά στο σκουπιδότοπο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ανατολική Φθιώτιδα και τη Λαμία. Ο καπνός και οι στάχτες από τη φωτιά έφτασαν μέχρι τις Ράχες, αφού στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εξάλλου χτες το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την πορεία υλοποίησης της διαδικασίας κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα επτακοσίων είκοσι πέντε (725) δόκιμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων.

Σε αυτή αναφέρεται πως: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης σε σχετική προκήρυξη με Αριθμό Πρωτοκόλλου 57659 οικ. Φ. 300.2 13 Δεκέμβρη 2011 προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη 725 Δόκιμων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων.

Η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων. Μετά όμως την παρέλευση αρκετών μηνών το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην πρόσληψη των Δοκίμων Πυροσβεστών.

Μπροστά μάλιστα στα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η δραματική και επικίνδυνη συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, κάτι που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και τους φετινούς θερινούς μήνες με το νέο "ρεκόρ" καμένων εκτάσεων, επιβάλλεται άμεσα η πρόσληψη των Δόκιμων Πυροσβεστών.

Σύμφωνα μάλιστα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), τον Αύγουστο του 2012 κάηκε έκταση 370.401 στρεμμάτων, μεγαλύτερη από το άθροισμα των καμένων εκτάσεων όλων των μηνών του έτους 2011.

Ερωτάται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας πότε η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην πρόσληψη των Δόκιμων Πυροσβεστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ