Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από αύριο ανοίγει τις πύλες του

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» οι εκδηλώσεις. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη ανοίγει τις πύλες του το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη. Οι τριήμερες εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, με την πολιτική ομιλία που θα γίνει στις 9.30 μ.μ., από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι νέοι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν αφιερώματα, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τους: Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Δ. Τσακνή - Ν. Ζιώγαλα - Γ. Μηλιώκα, Χ. Θηβαίο - Μ. Πασχαλίδη, «ΜΠΛΕ» - Λ. Παπαδόπουλο, Β. Κορακάκη, «Χειμερινούς Κολυμβητές», Αγάθωνα, «ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ», Ν. Κατσίκας, Λ. Καλημέρη - Σ. Νάτσιου, Β. Κασούρα, Μ. Φριτζήλα - Δ. Μυστακίδη, «Dos Noches», «Nothing & Everything», Γ. Αετόπουλο, Σ. Αβραμίδου, «Τρίφωνο», Φ. Θεοδωρίδη - Ν. Γιακουμάκου, «Magic de Spell», «Canvas Dreams», «Falcons», «Dice Rollers», Α.Ν., «Rewind», «BLUES WIRE», «KOZA MOSTRA», το συγκρότημα της ΚΝΕ και ποντιακά τραγούδια με τους Κ. Πετανίδη και Τ. Πετρόπουλο.

Κάποιες από τις παραπάνω συναυλίες αποτελούν μουσικά αφιερώματα και συγκεκριμένα:

Αύριο Πέμπτη, στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιασθεί μουσικό αφιέρωμα στην «Τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του Ρεμπέτικου» από την Μάρθα Φριτζήλα και τον Δημήτρη Μυστακίδη.


Ενώ μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, θα παρουσιάσει την Παρασκευή (7/9), στην Κεντρική Σκηνή, το «Τρίφωνο» και την ίδια μέρα στη Λαϊκή Σκηνή προγραμματίζεται αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι των δεκαετιών '60 και '70 με τον Βασίλη Κασούρα.

Συζητήσεις

Συζητήσεις για τα εργασιακά, την κοινωνική αλληλεγγύη, τον Αθλητισμό, την Παιδεία, την κρίση θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αύριο Πέμπτη, στη Μαθητική Σκηνή, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, κέρδη και οι ουσίες του θανάτου» με ομιλητές την Ελσα Αβραμίδου, γιατρό και αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, τον Αυγερινό Μαϊστρέλη, καθηγητή φυσικής αγωγής και τεχνικό σύμβουλο τζούντο στο ΓΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ» και την Θεανώ Χατζούδη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εργαζόμενη στο ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Μετά τη συζήτηση θα γίνει επίδειξη τζούντο.

Την ίδια μέρα στο περίπτερο της Εργασίας θα γίνει συζήτηση με θέμα «Δύο δρόμοι υπάρχουν: 'Η υποταγή και εξαθλίωση ή αγώνας και επιβίωση». Θα μιλήσει ο Βασίλης Ρέβας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Επίσης αύριο, στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα. Την παρουσίαση θα κάνει η Φρίντα Χατζηβαρίτη, καθηγήτρια φιλόλογος, ενώ θα παραβρίσκεται και η συγγραφέας του βιβλίου.

Την Παρασκευή (7/9), στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Κοινωνική αλληλεγγύη: συνήθεια στη φτώχεια ή στοιχείο της πάλης ενάντια στην εξαθλίωση;». Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης την Παρασκευή προγραμματίζεται συζήτηση στον Παιδότοπο, με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση». Θα μιλήσει η Χαρά Παπαϊωάννου, σχολική ψυχολόγος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, στο περίπτερο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο: νέοι δρόμοι για την ενημέρωση - νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση». Θα μιλήσει ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Περίπτερα Εργασίας και Μαθητείας - Κατάρτισης

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα στο χώρο των περιπτέρων Εργασίας και Μαθητείας - Κατάρτισης. Περιλαμβάνει προβολές οπτικοακουστικού υλικού για την ανεργία, για τις σχολές μαθητείας, για τα μέτωπα πάλης, φωτογραφική έκθεση για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν θεματικές συζητήσεις και συσκέψεις με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς και κλάδους.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει, με νέες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις, νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, με περικοπές σε Παιδεία και Υγεία, το Φεστιβάλ αποτελεί ανάσα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, προβάλλει το δρόμο που οδηγεί στη διέξοδο», δήλωσε ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναφερόμενος ειδικά στη λειτουργία των περιπτέρων Εργασίας και Μαθητείας - Κατάρτισης, σημείωσε: «Θέλουμε να συζητήσουμε με τους νέους εργάτες και εργάτριες των 400-500 ευρώ, τους άνεργους που βιώνουν πολύ περισσότερο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, με τους νέους εργάτες από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης που γνωρίζουν τι σημαίνει εκμετάλλευση, τι σημαίνει απλήρωτη δουλειά, μεροκάματο 17 και 18 ευρώ, με αυτούς που μαζί δώσαμε μάχες το προηγούμενο διάστημα (απεργίες, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια), αλλά και με αυτούς που φοβούνται να μπουν μπροστά, που έχουν ενστάσεις, που μπορεί να μην ψήφισαν το ΚΚΕ, αλλά δεν αντέχουν άλλο και αναζητούν λύση. Θέλουμε λοιπόν να συζητήσουμε μαζί τους για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται και να εξηγήσουμε την πρόταση διεξόδου του Κόμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ