Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ο συμβιβασμός δεν καταλαγιάζει τις αντιθέσεις

«Απόνερα» από την προχτεσινή απόφαση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και αυταπάτες στους λαούς αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ να συμμετέχει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν χτες με δηλώσεις τους αξιωματούχοι της ΕΕ, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις που μαίνονται στο παρασκήνιο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τον πρόσκαιρο συμβιβασμό, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ανεξάρτητα και στο πλαίσιο της εντολής της» και επικεντρώνοντας στο ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν τη διαδικασία έγκρισης των πακέτων στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης. Επαληθεύοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «ντοκουμέντο αποτυχίας» της πολιτικής Μέρκελ.

Από τη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 18-19 Οκτώβρη, πρέπει να υπάρξει μία λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία, ανάβοντας νέα εστία στους ανταγωνισμούς για τη διαχείριση της κρίσης. Αναφερόμενος στην Ισπανία, δήλωσε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης Τραπεζικής Ενωσης μεσοπρόθεσμα, με τη συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, στη Ισπανία το κλίμα ήταν συγκρατημένο μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η διάσωση μιας χώρας δεν είναι μια απόφαση «που λαμβάνει κανείς από τη μία ημέρα στην άλλη» και πως η κυβέρνησή του θα αναλύσει «με ηρεμία και σύνεση» τους όρους μιας ενδεχόμενης προσφυγής στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης. Η απόφαση αυτή, είπε ο Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, έχει «σημαντικές επιπλοκές για τη χώρα μας και το μέλλον μας και ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα την αναλύσει με αυστηρότητα, λεπτομερώς και ζυγίζοντας κάθε στοιχείο».

Ο Τύπος στην Ισπανία, τέλος, προβλέπει ένα νέο γύρο πιέσεων με επίκεντρο τους «αυστηρούς όρους» που πρόκειται να θέσει η ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ δε θα αγοράσει (ισπανικό) χρέος παρά μόνο εάν ο Ραχόι ζητήσει βοήθεια υπό αυστηρές προϋποθέσεις», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «El Mundo».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ