Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες

Τραγικές συνθήκες και ελλείψεις ακόμα και στα βασικά είδη (πόσιμο νερό, τροφή, φάρμακα) βιώνουν οι πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού που φτάνουν τελευταία στα νησιά του Αιγαίου, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Εκατοντάδες από αυτούς συλλαμβάνονται (τον Αύγουστο έγιναν 397 τέτοιες συλλήψεις στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 συνελήφθησαν 168 - οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σε Λέσβο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο, Σύμη) ή γενικώς στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση. Χαρακτηριστικά, ομάδα της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισκέφτηκε Σάμο, Λέρο και Σύμη στο διάστημα 30/8 - 4/9 για να εκτιμήσει τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες μεταναστών. Παρείχε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια (είδη προσωπικής υγιεινής) σε 247 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, συν πόσιμο νερό και τροφή σε μικρά παιδιά «όπου υπήρχε ανάγκη».

Μετά τις επισκέψεις αυτές η οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσθετοι πόροι απαιτούνται για τη διασφάλιση της έγκαιρης παραπομπής περιστατικών σε δομές Υγείας (...) Οι σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους που επισκεφτήκαμε, προκαλούν προβληματισμό. Η πρόσβαση σε βασικά είδη, όπως πόσιμο νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε φαγητό, είναι περιορισμένη, ενώ δεν διατίθενται είδη προσωπικής υγιεινής. Ακόμη, άνδρες, γυναίκες και οικογένειες αναγκάζονται να διαμένουν στους ίδιους χώρους».

Θυμίζουμε ότι μετά και τις εξελίξεις στη Συρία, προηγουμένως στη Βόρεια Αφρική, και γενικότερα στην περιοχή που υποφέρει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, νέα κύματα προσφύγων αναζητούν διέξοδο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα πολλές φορές τραγικό θάνατο. Μόλις προχτές, 61 μετανάστες (ανάμεσά τους 28 παιδιά και 3 βρέφη) πνίγηκαν στα ανοιχτά της Σμύρνης όταν βούλιαξε το δουλεμπορικό που τους μετέφερε. Αλλά είναι τέτοιο το χάλι της ζωής τους, που επιφύλαξε ο ιμπεριαλισμός για τις πατρίδες και τους λαούς τους, που συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τα πάντα.

  • Συνεχίστηκε και την Πέμπτη η αντιμεταναστευτική επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά προσήχθησαν 588 αλλοδαποί σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και συνελήφθησαν 14 χωρίς χαρτιά. Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν προσαχθεί 17.862 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.171. Διενεργήθηκαν 201 έρευνες σε σπίτια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ