Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταχρηστικές οι μονομερείς αυξήσεις ασφαλίστρων νοσοκομειακής κάλυψης

Με θετική εισήγηση του Αρείου Πάγου, εκδικάζεται την Παρασκευή η προσφυγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά των ασφαλιστικών εταιριών

Με εισήγηση του Αρείου Πάγου κατά της μονομερούς από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών αύξησης των ασφαλίστρων νοσοκομειακής κάλυψης, εκδικάζεται την Παρασκευή στο Δ` τμήμα του Αρείου Πάγου η υπόθεση της Ενωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας και του Εφετείου, που έκριναν καταχρηστικό το γενικό όρο που έδινε το δικαίωμα στην παραπάνω ασφαλιστική να αυξάνει κάθε χρόνο μονομερώς τα ασφάλιστρα νοσοκομειακής κάλυψης. Τον όρο αυτό χρησιμοποιούν πολλές εταιρίες και κρίθηκε ότι οι ασφαλιστικές δεν έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν μονομερώς σε αυξήσεις ασφαλίστρων νοσοκομειακής κάλυψης. Για να επιτρέπεται η αύξηση, σημειώνεται στις κατά καιρούς αποφάσεις των δικαστικών αρχών, θα πρέπει να αναφέρονται στο συμβόλαιο συγκεκριμένα και εύλογα για τους ασφαλισμένους κριτήρια, ώστε η αύξηση να είναι προβλέψιμη από αυτούς όταν συνάπτουν τα συμβόλαιά τους.

Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρίες επέβαλαν αυξήσεις στους ασφαλισμένους με βάση τον παραπάνω γενικό όρο, αυτές είναι καταχρηστικές. Οι ασφαλισμένοι, δηλαδή, δικαιούνται να απαιτήσουν να τους επιστραφούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις αυθαίρετες αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ