Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εννιά οι μνηστήρες

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση θέτει σαν στόχο να ξεπουλήσει τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας, το αργότερο μέχρι τον Ιούνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους εργαζόμενους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να... «ξεμπερδεύει» μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας - που σήμερα ελέγχεται ακόμη από το δημόσιο - γνωστοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με τα ονόματα των υποψήφιων «μνηστήρων» για την την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στην ανακοίνωση αυτή, ορίζεται ο Ιούνης σαν ο μήνας που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εκποίηση του Ναυπηγείου, με την αξιόλογη προίκα του.

Οι εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον - στην πλειοψηφία τους ναυπηγεία του εξωτερικού εξειδικευμένα στις κατασκευές πολεμικών πλοίων - είναι οι εξής εννέα:

  • Ναυπηγεία Ελευσίνας
  • Vosper Thornycroft (Βρετανία)
  • CMN (Γαλλία)
  • HDW - Forestaal (Γερμανία)
  • Royal SELDE (Ολλανδία)
  • General Electric Marine (ΗΠΑ)
  • Mentor Technologies (ΗΠΑ)
  • Ομιλος Λούη (Κύπρος)
  • Εφοπλιστικός Ομιλος Πατέρα
  • Atlantic Pacific.

Αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών θα ακολουθήσει αξιολόγηση από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, με βάση τους όρους της προκήρυξης. Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε προθεσμίες που δεν έχουν ακόμη οριστεί. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στους ενδιαφερόμενους.

Από τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εντός 15 ημερών θα επιλεχθεί η λίστα (σορτ λιστ) με αυτές που πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η «Mentor Technoligies» και ο Ομιλος Λούη θα αποκλειστούν, διότι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Για τον ίδιο λόγο θα ζητηθούν περισσότερα στοιχεία από τον Ομιλο Πατέρα και την «General Electric».

Παράλληλα, η κυβέρνηση, προκειμένου να παραδώσει τα Ναυπηγεία «καθαρά» από κάθε είδους εκκρεμότητα, θα καταθέσει εντός του Μάρτη νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση της καταπατημένης γης από τα Ναυπηγεία. Η έκταση αυτή υπολογίζεται στα 800 στρέμματα και όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επίμονες αιτήσεις των ναυπηγείων, η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στη νομιμοποίησή του. Τώρα που αναμένεται ο ιδιώτης, η κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τις εν λόγω εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ