Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη για την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

ΤΟΚΙΟ.--

Ενταση εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λόγω των εδαφικών διαφορών που αφορούν την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μετά και την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι θα αγοράσει τρεις βραχονησίδες στην περιοχή. Χτες έξι κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν το αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά και αποτελεί περιοχή την οποία η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι της ανήκει, με το Πεκίνο να δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν τη δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της. Σε σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δύο ομάδες κινεζικών σκαφών επιτήρησης έφθασαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού και τα άλλα γειτονικά νησιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για να αρχίσουν να περιπολούν και να κάνουν σεβαστό το νόμο».

Η Ιαπωνία χαρακτήρισε τις κινεζικές κινήσεις «χωρίς προηγούμενο» και επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθήσουν τα σκάφη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά, εκτιμάται ότι κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ενώ αποτελεί σημαντικό πέρασμα ναυτιλιακών δρόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ