Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει επιρροή

Στη Δαμασκό βρίσκεται για σειρά συναντήσεων ο Λ. Μπραχίμι, απεσταλμένος του ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΙΑΛΤΑ.--

Με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, αλλά και με οργανώσεις της αναγνωρισμένης από τις αρχές αντιπολίτευσης, όπως είναι η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή, επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων, χτες, ο Λακχντάρ Μπραχίμι. Ο Αλγερινός διπλωμάτης και νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου απέφυγε τις δηλώσεις και τόνισε μόνο ότι η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μετά από καιρό σιωπής, και ο προκάτοχός του, Κόφι Ανάν, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη Συρία».

Στο μεταξύ, σειρά μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα σύνορά της, αλλά και για την απομάκρυνση ενόπλων από το έδαφός της φαίνεται ότι λαμβάνει η Αγκυρα, αφού παρά τις λεκτικές της κορόνες είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λόγω της αναζωπύρωσης του Κουρδικού που πυροδοτήθηκε από την υποδαύλιση της βίας στη γειτονική χώρα, στην οποία επιδόθηκε με την αμέριστη συμπαράστασή της σε τμήμα των Σύρων αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν πολλά πρακτορεία, τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να περιπολούν τις περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων και να ζητούν από ενόπλους να εγκαταλείψουν εντός 24ωρου το τουρκικό έδαφος ενώ γίνεται προσπάθεια ν' ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς την Τουρκία και να λειτουργούν μόνο τα μεθοριακά περάσματα υπό αυστηρότατους ελέγχους.

Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, στην ομιλία του στη σύνοδο για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική στη Γιάλτα της Ουκρανίας, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση προς τη συριακή ηγεσία και να αναμειχθεί εκ νέου στα της γείτονος. Ετσι, εκτίμησε ότι πλησιάζει το «αναπόφευκτο τέλος του καθεστώτος», ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία δεν οφείλεται σε ξένες παρεμβάσεις, αλλά στην οργή του ίδιου του συριακού λαού» ενώ, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της βίας σε όλη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, εντός Συρίας, σφοδρότατες μάχες μαίνονται σε δύο κεντρικές συνοικίες στο Χαλέπι, τις Μιντάν και Χανάνο, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και στα προάστια της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν ότι στο προάστιο Ντούμα σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες, χωρίς να επιβεβαιώνεται η είδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ