Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ANTΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Διευρύνονται οι διαμαρτυρίες

Πολλά τα ερωτήματα για τους δημιουργούς της ταινίας και τις σκοπιμότητές τους

Από τις διαμαρτυρίες στο Λίβανο
Από τις διαμαρτυρίες στο Λίβανο
ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας πέριξ σχεδόν όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, χτες, παραδοσιακή ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων, καθώς αναμενόταν να κορυφωθεί το κύμα διαμαρτυρίας που πυροδότησαν τα αποσπάσματα προσβλητικής για τον Μωάμεθ ταινίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τις ΗΠΑ. Χωρίς σοβαρά επεισόδια, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στο Μπαγκλαντές και στο Κασμίρ της Ινδίας.

Μεγάλη διαδήλωση έγινε το μεσημέρι χτες στο Αφγανιστάν. Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε και μια ολιγάριθμη διαδήλωση στο Κουβέιτ, αν και αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι συγκεντρωμένοι κράδαιναν τη σημαία της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα». Για αργότερα το απόγευμα, είχαν ανακοινωθεί διαδηλώσεις στο Ιράν, στην Ιορδανία και στην Πόλη της Γάζας.

Αντίθετα, σοβαρά επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να απομακρύνουν ομάδες εξαγριωμένων ισλαμιστών που πετούσαν πέτρες. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έκανε τηλεοπτική έκκληση για ηρεμία και χαρακτήρισε «ισλαμικό καθήκον κάθε μουσουλμάνου να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές και τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα φιλοξενούμενοι». Παρά το γεγονός ότι ο Μούρσι έχει προβεί σε σειρά δηλώσεων που καταδικάζουν την ταινία ως «επίθεση κατά του Ισλάμ» αλλά καταδικάζουν και τις εκδηλώσεις βίας καλώντας σε απόλυτη ηρεμία, οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις με αφορμή τις συνεχιζόμενες, από την Τρίτη, διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ βρίσκονται σε ένταση.

Και αυτή οξύνθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι η ισλαμιστική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», από όπου προέρχεται και ο Μούρσι, ενώ στην αγγλική γλώσσα «ανέβαζε» στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης twitter μηνύματα «φιλίας» προς τις ΗΠΑ εκφράζοντας ανακούφιση για το ότι είναι αλώβητη όλη η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αίγυπτο και διατυπώνοντας την ελπίδα να μείνουν καλές οι διμερείς σχέσεις, ταυτόχρονα «ανέβαζε» στο ίδιο δίκτυο στην αραβική γλώσσα, μηνύματα που καλούσαν σε «συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου» έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Αν και επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε προεκλογική του ομιλία, αναφερόμενος στα γεγονότα, είπε ότι «οι ΗΠΑ με την Αίγυπτο δεν είναι ούτε σύμμαχοι, ούτε εχθροί», μια αποστροφή που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση δεδομένων των στενότατων διμερών σχέσεων κατά το παρελθόν.

Την καταδίκη του για την ταινία αλλά και για τη βία και τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη και τριών ακόμη Αμερικανών διπλωματών εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο δε θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ζήτησε να καταδικαστούν σε θανατική ποινή οι δημιουργοί της ταινίας.

Χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Χαρτούμ, αφού προηγουμένως είχαν κατεβάσει τη γερμανική σημαία και στη θέση της ύψωσαν ένα ισλαμικό λάβαρο.

Στο Χαρτούμ του Σουδάν, επίσης, διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Γερμανίας και έβαλαν φωτιά. Νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν και στην πρεσβεία της Βρετανίας. Και οι δύο πρεσβείες βρέθηκαν στο στόχαστρο ως σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σκόπιμη πρόκληση η ταινία και στημένες επιθέσεις;

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τους δημιουργούς και την ακριβή προέλευση της ταινίας, καθώς και το πώς έφτασε τελικά ν' αναρτηθεί στην αραβική γλώσσα συνεχίζονται και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μάλλον σκοτεινή διαδρομή που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι πρόκειται μόνο για το έργο ενός μισαλλόδοξου μοναχικού τύπου που θέλησε να προκαλέσει και η οποία, τελικά, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Στη Λιβύη, από την άλλη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατούν τέσσερα άτομα που σχετίζονται με τη δολοφονική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης. Αμερικανικές πηγές δήλωναν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, αν η επίθεση αυτή σχετιζόταν με την ταινία ή ήταν προσχεδιασμένη για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι χτεσινό δημοσίευμα του Βρετανικού «Ιντιπέντετ» που σημειώνει ότι «οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που καταδείκνυαν ότι οι πρεσβείες στην Αίγυπτο και στη Βεγγάζη θα βρεθούν στο στόχαστρο ισλαμιστών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τις επιθέσεις, αλλά δεν ενημέρωσαν αρμοδίως τις διπλωματικές αποστολές». Ταυτόχρονα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την επίθεση στην πρεσβεία προσχεδιασμένη καθώς κατά τη διάρκειά της χρησιμοποιήθηκαν οπλοπολυβόλα, χειροβομβίδες, αλλά και οπλοβομβίδες, δηλαδή όπλα που δεν φέρουν απλοί διαδηλωτές. Και προσθέτει, επίσης, ότι από την πρεσβεία κλάπηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα που σχετίζονται με πετρελαϊκά συμβόλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ