Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΑΝΙΕΣΚΑ ΧΟΛΑΝΤ
Νικώντας το σκοτάδι

Η Ανιεσκα Χόλαντ καταγγέλλει την απάνθρωπη βαρβαρότητα του ναζισμού, δηλώνει όμως υπέρμαχος του καπιταλισμού, του συστήματος δηλαδή που αναπαράγει απάνθρωπη βαρβαρότητα, φασισμό και ναζισμό κάθε είδους... Ενα ακόμα φιλμ για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, θα είχε σημασία και θα ήταν χρήσιμη παρακαταθήκη αν έσκαβε πέρα και πίσω από τις εικόνες, αν κατέληγε σε κάποιο διά ταύτα βγαλμένο από την ουσιαστική μελέτη της αληθινής και όχι της παραχαραγμένης Ιστορίας. Ενα τέτοιο συμπέρασμα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στις μέρες μας, ακριβώς γιατί τα ολοκαυτώματα και κάθε είδους βαρβαρότητες και γενοκτονίες αντί να εξαλείφονται φουντώνουν ανησυχητικά!!! Ειδικά τώρα που το κακό (παραπέτασμα) μετρά πολλές δεκαετίες που νικήθηκε από το καλό (καπιταλισμός). Η έλλειψη επιστημονικότητας καθιστά την ταινία ξεδοντιασμένη και στείρα χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να χωθεί πραγματικά στο πετσί του θεατή.

Εχουν υπάρξει πλήθος μαρτυρίες - εκτός από τις αμφισβητούμενες χολιγουντιανές - φρικιαστικά ανεξίτηλες για τα συμβάντα στο γκέτο της Βαρσοβίας, φτιαγμένες από τους ίδιους τους Ναζί το 1940, υπό την αιγίδα του υπουργείου Προπαγάνδας και με την εποπτεία του ίδιου του Γκέμπελς ... Πρόκειται για τα φιλμ «Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ» (DEREWIGEJUDE) του Φριτς Χίπλερ 1940 και «JUDSUSS» του Βέιτ Χάρλαν, που αμφότερες προορίζονταν για εκπαιδευτικό υλικό που θα κυκλοφορούσε σε όλες τις χώρες της ομοσπονδιακά ενωμένης Ευρώπης, άμα τη επικρατήσει των Ναζί.


Η απογυμνωμένη από συναισθηματισμούς «οδύσσεια» επιβίωσης μιας μικρής ομάδας Εβραίων στον, κυριολεκτικά, κάτω κόσμο λειτουργεί περισσότερο παρηγορητικά παρά ενοχλητικά. Η ανηλεής συγκεκριμενοποίηση στις κλειστοφοβικές εικόνες της ζωής της ομάδας στους υπονόμους, ακριβώς κάτω από το γκέτο της πολωνικής πόλης Lvov, είναι επιβλητική. Εν μέσω πνιγηρής μπόχας και αρουραίων παντός μεγέθους, βουτηγμένοι στα περιττώματα και παλεύοντας με το νερό που η στάθμη του ανεβαίνει επικίνδυνα με τις φθινοπωρινές μπόρες, η ζωή συνεχίζεται... Ζευγάρια κάνουν έρωτα, παιδιά γεννιούνται, θρησκευτικές γιορτές εορτάζονται... Τους Εβραίους βοηθάει μόνο ένας φιλοχρήματος Πολωνός. Και η ελπίδα φαντάζει μικρό πυροτέχνημα που ανάβει άξαφνα κι αμέσως σβήνει... Μια από τις χιλιάδες ιστορίες επιβίωσης με ακαδημαϊκή, κινηματογραφικά κοινότοπη απόδοση...

Παίζουν: Ρόμπερτ Βίκιεβιτς, Μπένο Φίρμαν, Ανιεσκα Γκροσόβσκα, Μαρία Σράντερ, Χέρμπερτ Κνάουπ κ.ά.

Παραγωγή: Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς (2011).



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ