Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί η τροπολογία για τα λιμάνια!

Η συγκυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει εκ των προτέρων κάθε αξίωση των επίδοξων μνηστήρων

Σε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή κρίνεται η τύχη της τροπολογίας της κυβέρνησης με την οποία επιχειρείται να πάρουν κοινοβουλευτικό μανδύα οι μελέτες διαχείρισης των λιμανιών της χώρας προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ιδιωτικοποίησή τους.

Οι μελέτες αυτές της «Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων» επιλύουν όλα τα κρίσιμα θέματα που θα ήθελε ένας ιδιώτης να έχουν διευθετηθεί, προκειμένου να κάνει καθαρά «τις δουλειές του» και συγκεκριμένα τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια λιμένα, τη χρήση γης και τους όρους δόμησης. Ολα αυτά ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης 28 λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ενώ χτες η πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης απέρριψε στη Βουλή αίτηση αντισυνταγματικότητας της εν λόγω διάταξης.

Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, ενώ ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε:

«Πρέπει να αποσυρθεί. Δεν μπορεί στο πόδι να συζητάμε πράξεις κανονιστικές, δηλαδή τα σχέδια ανάπτυξης των λιμανιών που βιάζεστε να τα δώσετε στους ιδιώτες. Και ό,τι περιέχει μέσα, φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες - όχι ανάγκες αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, εξυπηρέτησης των ακτοπλοϊκών αναγκών του λαού και τη σύνδεση των νησιών μας ή και του μεταφορικού έργου - να το αποσύρετε. Πολύ περισσότερο λέω ότι είστε βιαστικοί όταν δίνετε τη δυνατότητα, με τη νομοτεχνική ρύθμιση που κάνετε, αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια να τροποιούνται ερήμην της Βουλής μέσα από διυπουργικές αποφάσεις.

Αρα λοιπόν πρέπει να αποσυρθεί, αποτελεί πρόβλημα και να συζητηθεί - αν θέλετε - ολοκληρωμένα. Εμείς βεβαίως λέμε ότι αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης και της παράδοσης των λιμενικών υποδομών στις ανάγκες του κεφαλαίου».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης υπερασπίστηκε την απαράδεκτη διάταξη, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει 900 λιμενικές υποδομές οι οποίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν μόνο με δημόσιες επενδύσεις, ενώ είναι γνωστό ότι έχει εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση 28 λιμανιών της χώρας.

Η κυβέρνηση απέσυρε χαριστική διάταξη του νομοσχεδίου για το «τέλος πλόων» για σκάφη αναψυχής η οποία προέβλεπε χαμηλή επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες μεγάλων και πολυτελών σκαφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι καραβιές των ξεριζωμένων (2023-12-28 00:00:00.0)
Τα λιμάνια και τα σχέδια ανάδειξης σε κέντρο διαμετακόμισης στην περιοχή (2018-05-25 00:00:00.0)
Καλούν σε διεύρυνση του αγώνα (2013-02-03 00:00:00.0)
Να μείνουν στο Δημόσιο τα λιμάνια (2012-08-29 00:00:00.0)
Στον κλοιό των πολυεθνικών η ακτογραμμή της Αττικής (2006-12-17 00:00:00.0)
Τα ιδιωτικά συμφέροντα πνίγουν τα καρνάγια (2006-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ