Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τα ιδιωτικά συμφέροντα πνίγουν τα καρνάγια

Τα καρνάγια της Κέρκυρας, στενά και άρρηκτα δεμένα με τη θάλασσα, τη ζηλευτή ναυτική ιστορία, την πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του νησιού, οδηγούνται στο κλείσιμο. Οι συνέπειες από τις μεθοδεύσεις του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) για την παράδοση του χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα με στόχο τη δημιουργία μαρίνας πολυτελών σκαφών (φημολογούνται σαουδαραβικά συμφέροντα) αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση όσων απασχολούνται σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων και εργασιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των ξύλινων σκαφών στα καρνάγια.

Το Μαντούκι της Κέρκυρας, όπου στεγάζονται τα καρνάγια εδώ και 45 περίπου χρόνια, αποτελεί πηγή επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες της Κέρκυρας. Ναυπηγοξυλουργοί, επαγγελματίες αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, έμποροι ναυτιλιακών ειδών, άλλοι κλάδοι και ειδικότητες εργαζομένων (ηλεκτρολόγοι, μηχανουργοί, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές) που βγάζουν το ψωμί τους από τη δουλιά στα Καρνάγια, δε δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχτούν τον αφανισμό τους. Αντιλαμβάνονται ότι οι μεθοδεύσεις αποτελούν - ανάμεσα σε άλλα - συνέπεια και της ευρωπαϊκής αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των μικρών αλιέων.

Η μεθοδεύσεις του ΟΛΚΕ για παράδοση των καρνάγιων στο κεφάλαιο είναι το φυσικό επακόλουθο της μετατροπής των Λιμενικών Ταμείων από δημόσια πρόσωπα σε Ανώνυμες Εταιρείες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, που πραγματοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οποία εφαρμόζει η σημερινή της ΝΔ. Με δεδομένο ότι το ζήτημα των καρνάγιων αποτελεί υπόθεση όλου του λαού της Κέρκυρας, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη ανάπτυξης ενός ενιαίου και συντονισμένου αγώνα που θα βάλει φρένο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων του λιμανιού της Κέρκυρας και θα διεκδικεί την ανάπτυξή του προς όφελος των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ