Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Η σιδερένια γροθιά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης

το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 300.000 στρατιώτες σε πολεμική ετοιμότητα για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και έξι μικρότερων επιχειρήσεων

Associated Press

το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 300.000 στρατιώτες σε πολεμική ετοιμότητα για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και έξι μικρότερων επιχειρήσεων
Αποφασιστικό βήμα στη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, ώστε ν' ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως στρατιωτικού βραχίονα του ιμπεριαλισμού, ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης, αναμένεται ν' αποτελέσει η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη 28 και 29 του Νοέμβρη 2006, στη Ρίγα της Λετονίας.

Η συγκεκριμένη ΝΑΤΟική σύναξη λαμβάνει χώρα σε μια χρονική φάση όπου, όπως τονίζεται και στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διεθνή κατάσταση (Μάης 2006), «τα στοιχεία που αναδεικνύονται αυτήν την περίοδο στις διεθνείς εξελίξεις έχουν σαν βάση τους την ένταση της διαπάλης, τις αντιθέσεις των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των ενεργειακών οδών και των αγορών σε διάφορες περιοχές της Γης, με επίκεντρο την ονομαζόμενη Ευρασία».

Με τις αποφάσεις, λοιπόν, που θα ληφθούν ολοκληρώνεται, για την παρούσα φάση, ο κύκλος του μετασχηματισμού της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε παγκόσμιο χωροφύλακα και μπαίνουν πλέον στην ημερήσια διάταξη καθαρά επιχειρησιακά ζητήματα, όπως η υποστήριξη των στρατιωτικών επεμβάσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του κόσμου, με πρώτο το Αφγανιστάν, ενώ την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ, ως παγκόσμια ιμπεριαλιστική συμμαχία που είναι, δρομολογεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του σε όλο τον πλανήτη.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

Προπομπός των αποφάσεων της παρούσας Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, είναι η τελευταία σύνοδος των 26 υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε στις 8 του Ιούνη στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα τη μετεξέλιξη της στρατιωτικής δομής του με τη δημιουργία των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (NRF). Ουσιαστικά μπαίνουν στο δρόμο της ολοκλήρωσης τα σχέδια για επιχειρησιακή - πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ορίων δράσης του σε πλανητικό επίπεδο και της υλοποίησης του δόγματος του προληπτικού πολέμου.

Με τις αποφάσεις αυτές επιταχύνονται τα στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ που προωθούν την παγκόσμια εξάπλωση της πολεμικής του δράσης, υπό το ψευδώνυμο «Η αμυντική σχεδίαση του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου εγκρίθηκε η νέα Υπουργική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτει 300.000 στρατιώτες σε πολεμική ετοιμότητα για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και έξι μικρότερων επιχειρήσεων.

Η νέα Υπουργική Οδηγία (Ministerial Guidance), που εγκρίθηκε και αφορά στην αμυντική σχεδίαση του ΝΑΤΟ, έρχεται ν' αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα του 2003 και παρέχει, όπως λέγεται, κατευθύνσεις επί βασικών πολιτικών και στρατηγικών, που αφορούν στη σχεδίαση των δυνάμεων της Συμμαχίας, την επόμενη δεκαετία. Με την Οδηγία αυτή διατηρείται η δυνατότητα διεξαγωγής ταυτόχρονων επιχειρήσεων, χωρίς να αλλάζει, όπως αναφέρεται, ο ...«αμυντικός» προσανατολισμός της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τότε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαρτχουράι, το ΝΑΤΟ θα πρέπει οποιαδήποτε στιγμή να έχει την ετοιμότητα διεξαγωγής ταυτόχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα κινητοποιούν μέχρι και 300.000 στρατιώτες συνολικά. Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει παράλληλα δύο μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις (60.000 στρατιώτες) και έξι μικρότερες (από 20.000 έως 30.000 στρατιώτες).

Επίσης, ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το διπλασιασμό της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αφγανιστάν (από 9.000 σε 17.000 στρατιώτες) και την επέκταση της δράσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, χαρακτήρισε το Νότιο Αφγανιστάν ως το σκληρότερο πεδίο μάχης από την ίδρυση της Συμμαχίας, το 1949.

Η πορεία μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι η πορεία μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σηματοδοτήθηκε με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ουάσιγκτον το 1999 (με το «νέο δόγμα»), της Πράγας το 2002 (με τη διεύρυνση των ορίων του και το δόγμα περί προληπτικού πολέμου) και της Κωνσταντινούπολης το 2004, όπου δρομολογήθηκαν λύσεις στα πρακτικά ζητήματα, που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της λυκοσυμμαχίας και στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε εμπόλεμες περιοχές.

Ειδικά η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε το αποφασιστικό βήμα του ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση της εδραίωσης του ρόλου του ως παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης, ως στρατιωτικού βραχίονα του ιμπεριαλισμού. Στη Σύνοδο αυτή εγκρίθηκε και το αμερικανικό σχέδιο για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», με στόχο τη «δορυφοροποίηση» και καθυπόταξη στη «νέα τάξη» των λαών της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε και «η εμβάθυνση του μεσογειακού διαλόγου με επτά κράτη - δηλαδή την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ», όπως και η συνέχιση των ναυτικών περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα σχέδια αυτά βρήκαν την εφαρμογή τους μετά την τελευταία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, όπου οι ΝΑΤΟικές χώρες ανέλαβαν ρόλο «ειρηνευτικής δύναμης».

Απειλή για τους λαούς

Ετσι, το ΝΑΤΟ γίνεται πιο ευέλικτο και ετοιμοπόλεμο και εξορμά για την επιβολή της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού. Στο πλαίσιο των αποφάσεων υπάγεται και η κατεύθυνση προς τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας «να αποδεσμεύσουν» δυνάμεις μέσα από τους εθνικούς στρατούς, προκειμένου να στηριχτούν οι ιμπεριαλιστικές «επιχειρήσεις» της ανά τον κόσμο. Για το θέμα αυτό υπήρξε στην Κωνσταντινούπολη σχετική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο ότι το 40% των δυνάμεων κάθε «εθνικού στρατού» πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ενώ - όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό - το 8% των δυνάμεων κάθε χώρας θα πρέπει να βρίσκεται σε αποστολές εκτός συνόρων.

Αυτό το 8% αντιπροσωπεύουν οι 300.000 στρατιώτες, οι οποίοι, σύμφωνα με την Υπουργική Οδηγία - που εγκρίθηκε στην τελευταία υπουργική Σύνοδο στις Βρυξέλλες - θα τελούν σε πολεμική ετοιμότητα για ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων και έξι μικρότερων επιχειρήσεων.

Σε όλη αυτή την πορεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, με την ενεργό συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσφέρει στρατιωτικές δυνάμεις, χρήματα και κάθε είδους διευκολύνσεις για την εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 Ελληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ετήσιο οικονομικό κόστος αυτής της εμπλοκής.

Το ΝΑΤΟ περισσότερο από άλλοτε συνιστά άμεση απειλή για την ειρήνη στην ανθρωπότητα και για το μέλλον των λαών. Η δράση του χωρίς όρια και η εφαρμογή του δόγματος περί προληπτικού πολέμου βάζουν στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επιτελείων όλους τους λαούς, τα κυριαρχικά δικαιώματά τους και οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ