Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση και η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Ενισχύει τις περιπολίες της η Κίνα γύρω από τα νησιά Ντιαόγου (ή Σενκάκου, κατά τους Ιάπωνες) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, προκειμένου να δείξει την κυριαρχία της στην περιοχή, απέναντι στη δήλωση του Τόκιο ότι προτίθεται να την εθνικοποιήσει. Συνολικά 14 κινεζικά σκάφη περιπολούν στην περιοχή, απέναντι στα σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, που σύμφωνα με πληροφορίες των ιαπωνικών ΜΜΕ, φτάνουν τα 50. Το Πεκίνο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τη θέση ότι τα συγκεκριμένα νησιά ανήκουν στην Κίνα, με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Ζι Τζίνπινγκ να καλεί την Ιαπωνία να σταματήσει δηλώσεις και πράξεις οι οποίες υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Συνέδεσε το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος με την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το 1931, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δε θα ανεχθεί την προσπάθεια του Τόκιο «να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Αντιφασιστικού Πολέμου».

Οι αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες στην Κίνα, παρά το ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να τις αποτρέψουν, ζητώντας να μην πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες έξω από την ιαπωνική πρεσβεία. Στα επεισόδια της Τρίτης, Κινέζοι φέρονται να πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ζευγαριού Ιαπώνων τουριστών, στο Χονγκ Κονγκ, με την Ιαπωνία να καλεί τους πολίτες τους που ζουν στην πόλη να είναι προσεκτικοί. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τις εδαφικές διαφορές Κίνας - Ιαπωνίας, Κινέζοι χάκερ πραγματοποίησαν επιθέσεις σε 18 ιαπωνικούς ιστότοπους, μεταξύ των οποίων και ενός υπουργείου, ενώ η ιαπωνική αστυνομία έχει χαρακτηρίσει «πιθανούς στόχους» επιθέσεων στο χώρο του διαδικτύου, ακόμα 300 ιστοσελίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με φόντο τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών επικεντρώνεται σε μία περιοχή, ιδιαίτερης σημασίας τόσο από ναυτιλιακής άποψης, όσο και ενεργειακής, καθώς θεωρείται ότι στο συγκεκριμένο αρχιπέλαγος υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ