Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας Μπ. Ασαντ είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που βρίσκεται για επίσκεψη στη Συρία. Ο Ασαντ επανέλαβε ότι η συριακή ηγεσία «είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης, η οποία είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της, σέβεται την κυριαρχία της χώρας και απορρίπτει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης». Ο Σαλέχι είπε ότι το Ιράν θα παράσχει «απεριόριστη στήριξη» και στηρίζει την «αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα και στην περιοχή».

Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις κυρίως στο Χαλέπι αλλά και στη Δαμασκό. Στην πρωτεύουσα, αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν μετά από εβδομάδες μαχών από τα προάστια Χατζάλ αλ Ασουάντ και Ασάλι. Αντίθετα, συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες στις συνοικίες Κάνταμ, Γιάλντα, Τζαντίντα, Αρτόν, Μουαντχαμίγια, Καουακίρ, αλλά και στις συνοικίες Χανάνο, Σαχούρ, Μασακέν αλ Φάρντος και Καλάσε στο Χαλέπι. Οι αντικαθεστωτικοί μιλούν για καταιγιστικούς βομβαρδισμούς κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Για από αέρος πλήγματα αναφέρεται και η έκθεση που δημοσιοποίησε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις για «εγκλήματα πολέμου» επειδή «βομβαρδίζουν αδιάκριτα κατοικημένες περιοχές», αφήνοντας ασχολίαστο το ότι ανάμεσα σε αμάχους αναζητούν καταφύγιο οι μαχητές των αντικαθεστωτικών που επίσης κατηγορούνται από τον ΟΗΕ για «εγκλήματα πολέμου» και εξοπλίζονται απροκάλυπτα από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι συριακές αρχές δεν διέψευσαν ούτε την πληροφορία ότι οι αντικαθεστωτικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεθοριακό πέρασμα Ταλ αλ Αμπιγιάν, στην επαρχία αλ Ράκα, το τρίτο που ελέγχουν και εκτιμάται ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα την είσοδο όπλων και μαχητών στο συριακό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των μαχών στη συγκεκριμένη περιοχή τραυματίστηκαν από τα πυρά τρεις Τούρκοι πολίτες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, και οι τουρκικές τοπικές αρχές απηύθυναν έκκληση να μην πλησιάζει κανείς στη μεθόριο. Την ίδια ώρα, στην Αγκυρα η στρατιωτική δικαιοσύνη ανακοίνωνε το πόρισμά της σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από συριακά πυρά στις αρχές του καλοκαιριού και εκτιμούσε ότι «το αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο και βλήθηκε με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς». Η συριακή πλευρά επιμένει ότι χρησιμοποιήθηκαν αντιαεροπορικά πυρά και ότι το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του εναέριου χώρου της, κάτι που αποδεικνυόταν και από το είδος της καταστροφής που η καμπίνα του είχε υποστεί και φάνηκε όταν ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας.

Περαιτέρω ένταση και πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία είναι προφανές ότι θα τροφοδοτήσουν οι δηλώσεις του Σύρου υποστράτηγου Αντνάν Σίλον, που έχει αποσκιρτήσει, στους βρετανικούς «Τάιμς», κατά τις οποίες η συριακή ηγεσία έχει συζητήσει το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων κατά των αντικαθεστωτικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν γίνει σε κατοικημένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ