Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Παρέμβαση της ΠΣΟ στο Συνέδριο του COSATU

Ο ΓΓ της ΠΣΟ στην παρέμβασή του στο Συνέδριο
Ο ΓΓ της ΠΣΟ στην παρέμβασή του στο Συνέδριο
Καίρια παρέμβαση στις εργασίες του 11ου Συνεδρίου του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Αφρική, αλλά και διεθνώς, έκανε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνοντας πρόταση στους συνέδρους του COSATU για ένταξή τους στην ταξικά προσανατολισμένη ενωτική διεθνή ομοσπονδία, την ΠΣΟ.

Εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα των Νοτιοαφρικανών μεταλλωρύχων, σημειώνοντας ότι η ΠΣΟ μάχεται κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και υπέρ της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εκτίμησε ότι οι διεργασίες που γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια ανάμεσα σε ΠΣΟ και COSATU, μπορούν να οδηγήσουν στην ένταξη του τελευταίου στην ΠΣΟ ιδιαίτερα μετά την ένταξη τεσσάρων σημαντικών νοτιοαφρικανικών συνδικάτων, αλλά και από τις έντονες πιέσεις που προβάλλουν Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι για λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ενθάρρυνε έτσι το COSATU να πάρει «συλλογικά και δημοκρατικά την ιστορική και σημαντική απόφαση για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα» και να ενταχθεί στην ΠΣΟ, θέμα που αναμενόταν να συζητηθεί και πάνω στο οποίο αναπτύσσεται σκληρή διαπάλη, με πολλές αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις να καλούν το COSATU, να αποχωρήσει από την συμβιβασμένη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

Αναφερόμενος στο σημερινό διεθνές εργατικό κίνημα, ο ΓΓ της ΠΣΟ σημείωσε πως πιάστηκε εξ απήνης και είναι αφοπλισμένο, γιατί η τάξη των καπιταλιστών με τους πράκτορες της σοσιαλδημοκρατίας έχουν καταφέρει να διχάσουν τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσουν το συνδικαλισμό διεθνώς. Μίλησε για τη σαπίλα του πουλημένου συνδικαλισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που λειτουργεί ως γραφειοκρατικός μηχανισμός συνεργασίας με τα αφεντικά. «Χρειαζόμαστε ένα συνεχές και συνεπές μέτωπο κατά του ρεφορμισμού, κατά του οπορτουνισμού, κατά της διαφθοράς», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΣΟ, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε διεθνές επίπεδο είναι ένα «ενιαίο, μαχητικό μέτωπο του προλεταριάτου κατά των κοινών αφεντικών».

Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, στον αυξημένο ρόλο του διεθνούς προλεταριακού αγώνα, στη συνεργασία μεταξύ εθνικών και περιφερειακών συνδικαλιστικών οργανισμών στον κόσμο, σημειώνοντας ως ζωτικό τον ταξικά προσανατολισμένο αγώνα έναντι του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Εν κατακλείδι σημείωσε ότι η ΠΣΟ δε θέλει το COSATU παρατηρητή αλλά πρωτοπόρο στην οικοδόμηση του σύγχρονου ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος και στην αναγέννηση του αφρικανικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ