Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»
Στο «φαστ τρακ» και το Κάβο Σίδερο

Προκαλεί η κυβέρνηση τους κατοίκους με το πολιτικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα»

Στην προκλητική και «δύσοσμη» απόφαση χαρακτηρισμού ως «στρατηγικής επένδυσης» του τουριστικού έργου «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», προχώρησε χτες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, θέτοντας το απαράδεκτο επενδυτικό σχέδιο στην προστατευτική «αγκαλιά» της διαδικασίας «φαστ τρακ». Το έργο έχει συναντήσει εδώ και χρόνια - από το 1998 που ξεκίνησε η δρομολόγησή του - τις αντιδράσεις των κατοίκων Σητείας και Παλαιοκάστρου, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Επίσης, μετά από καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει έρευνα για τη μεταβίβαση της επίμαχης έκτασης 26.914 στρεμμάτων από το ίδρυμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ» της Μονής Τοπλού στη βρετανική «Minoan Group» πριν από 13 χρόνια περίπου, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Η ένταξη του έργου στο «φαστ τρακ» θα επιτρέψει στην εταιρεία να δρομολογήσει με ευνοϊκούς όρους την επένδυση προϋπολογισμού 268 εκατ. ευρώ, ώστε να δημιουργήσει γήπεδα γκολφ στη χερσόνησο Σίδερο, δίπλα στο μοναδικό φοινικόδασος του Βάι, 5 υπερπολυτελή ξενοδοχεία 1.936 κλινών, «κέντρο ευεξίας» και βοηθητικές υποδομές! Το ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή έχει ζητήσει την ακύρωση συνολικά της επένδυσης και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Τοπλού προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, την προώθηση εναλλακτικών μορφών εσωτερικού τουρισμού.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, ανεξάρτητα από το κόστος στον τόπο και τους κατοίκους, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για «μια μεγάλη τουριστική επένδυση» για την οποία άμεσα θα ξεκινήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη διαδικασία για την αδειοδότησή της.

Η Διυπουργική Επιτροπή εξέτασε και την εξέλιξη ενός προηγούμενου έργου που είχε ενταχθεί στις διαδικασίες «φαστ τρακ», της επένδυσης της εταιρείας «SPES SOLARIS - SOLAR CONCEPT AE», για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131,074 MW, προϋπολογισμού 301 εκατ. ευρώ στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ