Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εξοντωτικά μέτρα και προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα

Ψάχνουν τρόπους για να δημοσιοποιήσουν και να «περάσουν» το προαποφασισμένο «πακέτο» που εξαθλιώνει το λαό

Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει αφετηρία οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ
Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει αφετηρία οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ
Στην επικοινωνιακή διαχείριση, με στόχο την παραπλάνηση και την τρομοκράτηση του λαού, επικεντρώνει τις προσπάθειές της η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς θεωρεί δεδομένο τόσο το «κλείσιμο» του πακέτου των 11,5 δισ., όσο και την ψήφισή του από τη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Το κυβερνητικό επιτελείο κλιμακώνει την προπαγανδιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να ελέγξει όσο μπορεί τις λαϊκές αντιδράσεις και να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα μέτρα που εξοντώνουν το λαό.

Στην κατεύθυνση αυτή καλλιεργούσε, χτες, κλίμα για επικείμενη «συμφωνία με την τρόικα», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση των μέτρων, ώστε να προλάβει τις συνεδριάσεις των οργάνων του Γιούρογκρουπ και της ΕΕ στις 8 και 18 Οκτώβρη.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να μετατρέψουν τις αγωνίες των κυβερνητικών εταίρων και της πλουτοκρατίας σε «καθολική» αγωνία του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα που εξέπεμπε, χτες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «υπάρχει καθυστέρηση» στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να ξεπεραστεί με κάθε τρόπο.

Χτες το απόγευμα, ξεκίνησε και νέος κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να κλείσει το πακέτο. Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα μέχρι αργά το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση ήταν η εξής:

  • Σε ό,τι αφορά στο πακέτο με τις περικοπές δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα, μη εξαιρουμένης και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τα μέτρα αυτά κοστολογούνται στα 7,5 - 8,5 δισ. ευρώ, ενώ νέες περικοπές δαπανών έχουν συμφωνηθεί στις δαπάνες Υγείας, Αμυνας και Τοπικής Διοίκησης.
  • Για την κάλυψη της διαφοράς έως τα 11,5 δισ. υποτίθεται ότι την Πέμπτη, αργά το βράδυ, σημειώθηκε έντονη διαφωνία μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του επικεφαλής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, με τον τελευταίο να απαιτεί η διαφορά να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τον πρώτο να αντιδρά και να απειλεί με παραίτηση... Γεγονός είναι ότι τις μέρες αυτές οργιάζει η παραπληροφόρηση με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από μια βδομάδα διέρρεαν πως για να σωθούν οι συντάξεις, θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τελικά, και οι συντάξεις περικόπτονται - από χαμηλά μάλιστα επίπεδα - και τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση αυξάνονται.
  • Η σούμα των μέτρων δεν είναι 11,5, αλλά 13,5 δισ. καθώς αναζητούνται 2 ακόμα δισ. ευρώ, από φόρους αυτή τη φορά, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά που αναμένεται να υπάρξει στους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος, από μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αυξάνει τη σχέση έλλειμμα προς ΑΕΠ.

Σχετικά με αυτό, υπήρξαν την Πέμπτη το βράδυ διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, σε ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε όσους αποκτούν εισόδημα από γεωργική εκμετάλλευση, για να διαψευστούν, εν μέρει από τους ίδιους παράγοντες, οι οποίοι τις είχαν κάνει. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και της φορολόγησης του εισοδήματος με ένα και μόνο συντελεστή 20 - 25%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τόσο για τα μέτρα, όσο και για την ψήφισή τους στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι πρέπει το πακέτο των μέτρων να κατατεθεί με τη μορφή ενός νομοσχεδίου, με ένα άρθρο και να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε χτες αισιόδοξος ότι «μέσα στα περιθώρια του χρόνου που απομένει θα υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία» για το πακέτο των μέτρων. Αναπαράγοντας τα προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα, διαπίστωσε ότι «τα μέτρα θα είναι δύσκολα», αλλά «αποτελούν το διαβατήριο για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Αναβολή στην έκθεση;

Ενδεικτικό ωστόσο των διεργασιών που μαίνονται στο παρασκήνιο είναι το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς», σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για το ακριβές ύψος του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων βδομάδων, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως τα μέσα Νοέμβρη.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει καμία μακροοικονομική ταραχή στην παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο. Την πληροφορία διέψευσαν - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών - οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη συνάντηση που είχαν χτες με τον Γ. Στουρνάρα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ο' Κόνορ, δήλωσε χτες ότι «οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προχωρούν κανονικά, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και αναμένουμε την ολοκλήρωσή τους». Ανέφερε επίσης ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα, όσο οι επικεφαλής της «κάνουν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις για να συνεχίσουν τη δουλειά τους, από τα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ