Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ»
Ανάθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Αιτήσεις από τις 15 Οκτώβρη για την ένταξη στο αποκαλούμενο «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων» θα δέχεται το ΙΚΑ, όπως αναφέρει σε προχτεσινό δελτίο Τύπου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4052/2012, αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και η λειτουργία του θα ξεκινήσει στη 1 Απρίλη 2013. Μέσω του προγράμματος, το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών μετακυλίεται στο σύνολο των ασφαλισμένων, ενώ μέχρι τώρα το «Βοήθεια στο Σπίτι» χρηματοδοτείται από το κράτος και κοινοτικούς πόρους. Ακόμα, στο εξής ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος (το ΙΚΑ) μπορεί να αναθέτει το έργο και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στο νόμο ορίζεται η επιβολή από 1 Σεπτέμβρη 2012, «ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης (που ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας) για τη χρηματοδότηση της παροχής» όσων «συνταξιοδοτηθούν μετά την 1 Ιανουαρίου 2015». Μέχρι τότε το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται κυρίως από τα λεφτά των ίδιων των συνταξιούχων, δηλαδή από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχει θεσπιστεί και ισχύει από την 1/8/2010. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και κοινοτικοί πόροι.

Ακόμα το ΙΚΑ ΕΤΑΜ μπορεί να «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον βοήθειας στους λήπτες του επιδόματος «αυξημένης κατ' οίκον φροντίδας». Οι πάροχοι αυτοί μπορεί να είναι: «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», «αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις», «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ