Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Καταργείται ως μορφή, παραμένει ως περιεχόμενο

Σε ενίσχυση του ιδιωτικοοικονομικού προσανατολισμού που το κράτος θέλει να επιβάλει στην Αρχαιολογική Υπηρεσία «μεταλλάσσεται» η προωθούμενη κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ), όπως προκύπτει με νομοσχέδιο για την κατάργηση οργανισμών που αναρτήθηκε για «δημόσια διαβούλευση»!

Το ΤΔΠΕΑΕ είναι ΝΠΙΔ (συστάθηκε το 1992), που εποπτεύεται από το ΥΠΠΟ-Τ, με στόχο τη διαχείριση μεγάλων αρχαιολογικών έργων (λ.χ. σε Ακρόπολη, Μυστρά, Κνωσό κ.α.)... με ιδιωτικοοικονομική «ευελιξία». Ο ιδρυτικός νόμος φανέρωνε ότι το ΤΔΠΕΑΕ αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» του αστικού κράτους για την «εμπέδωση» της ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης του πολιτισμού από τους κρατικούς φορείς, αφού «δεν υπάγεται στο δημόσιο τομέα και λειτουργεί και διαχειρίζεται τις πιστώσεις κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, εξαιρείται των διατάξεων του δημοσίου λογιστικού (...) προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων (...) προκηρύσσει τους αναγκαίους για την εκτέλεση των έργων διαγωνισμούς (...) υπογράφει συμβάσεις και εγκρίνει κάθε άλλη αναγκαία δαπάνη για την εκτέλεση των έργων και τη λειτουργία του Ταμείου». Ετσι, ως ΝΠΙΔ, έχει «ευελιξία» στις προσλήψεις, στις αναθέσεις μελετών και στην ίδρυση τοπικών τεχνικών γραφείων. Επιπλέον, τα χρήματα που πάνε στην «αγορά», μέσω του Ταμείου, θα μπορούσαν να πάνε απευθείας στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπως εκείνες απαίτησαν πάμπολλες φορές.

Τώρα, αυτός ο οργανισμός καταργείται ως νομικό πρόσωπο, αλλά ο «πυρήνας» του μεταφέρεται, ουσιαστικά, αυτούσιος μέσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία! Ετσι, σύμφωνα με σχετικό άρθρο, «οι επιστημονικές επιτροπές μελέτης και εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων, η διαχείριση των πιστώσεων των οποίων είχε ανατεθεί στο καταργούμενο Ταμείο και οι οποίες εκτελούν έργα που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εξακολουθούν να λειτουργούν, έως τη λήξη της χρηματοδότησής τους, ως συλλογικά όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού».

Οι επιστημονικές επιτροπές θα καταθέτουν ετήσιο προγραμματισμό δράσης, «με την υποβολή και του σχετικού προϋπολογισμού», θα εκπονούν μελέτες «για τις επεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία» κ.λπ. Και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής θα έχει «τη συνολική ευθύνη για τη μελέτη και εκτέλεση του έργου» και αρμοδιότητές όπως: «Η προκήρυξη, η επιλογή και η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου ή ωρομίσθιου (...) Οι απευθείας προμήθειες αγαθών ή αναθέσεις μελετών ή υπηρεσιών και επιμέρους εργασιών (...) Η σύναψη σχετικών με τα ανωτέρω συμβάσεων (...)»!

Ετσι, το ΤΔΠΕΑΕ καταργείται ως όνομα και φορέας, αλλά η αγοραία «ευελιξία» του παραμένει ακμαιότατη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ