Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Eπιβεβαιώνει το όργιο καταστολής στα σύνορα

Motion Team

Το όργιο καταστολής στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού, επιβεβαιώνει ο FRONTEX (οργανισμός της ΕΕ που επιβλέπει τα εξωτερικά της σύνορα). Επιχαίρει για την ανάπτυξη προσωπικού και υπερσύγχρονων μέσων στη συνοριογραμμή προς εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών, το κλείσιμο των περασμάτων. Ταυτόχρονα, προϊδεάζει και για νέα τέτοια μέτρα. Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την «Κατάσταση με τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα» αναφέρει:

«Οι αριθμοί των μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα μειώθηκαν από 2.000 και πλέον μετανάστες την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, σε λίγο πάνω από 200 τη δεύτερη βδομάδα. Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης επιτήρησης και των δραστηριοτήτων περιπολίας από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες περιελάμβαναν την ανάπτυξη επιπλέον 1.800 αξιωματικών κατά μήκος του ποταμού Εβρου, στις αρχές Αυγούστου.

Το Σεπτέμβρη, οι εντοπισμοί μεταναστών μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από περίπου 70 τη βδομάδα στις αρχές του μήνα, σε λιγότερες από 30 στο δεύτερο ήμισυ. Καθώς η διέλευση των συνόρων στον Εβρο δυσκόλεψε, μειώθηκε και ο αριθμός των εθνικοτήτων που προσπαθούν να τα διασχίσουν, από 60 προηγούμενα σε λιγότερες από 10, με την πλειοψηφία των μεταναστών να καταφτάνουν τώρα από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία. Οπως ήταν αναμενόμενο, σημειώθηκε κάποια μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν κυρίως σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου (Σάμο, Σύμη, Λέσβο, Φαρμακονήσι), καθώς και στη Βουλγαρία. Στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα τα εβδομαδιαία ποσοστά εντοπισμού μεταναστών αυξήθηκαν από περίπου 6 τον Ιούλιο σε περίπου 180 τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως απάντηση στην αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση στο Ανατολικό Αιγαίο, ο FRONTEX ενίσχυσε τη θαλάσσια επιχείρηση συνοριοφύλαξης "Ποσειδών" με επιπλέον εναέρια και θαλάσσια μέσα επιτήρησης».

Παρακάτω, κάνοντας γαργάρα τα αίτια της μετανάστευσης, π.χ., τις ωμές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αναφέρει: «Ο αριθμός των Σύρων που φθάνουν με παράτυπο τρόπο στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, επίσης αυξάνεται σταθερά από την αρχή του έτους, με μια δραματική αύξηση τον Ιούλιο όταν έως και 800 Σύροι διέσχιζαν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα κάθε βδομάδα. Σήμερα, οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, από την 1η Αυγούστου από πάνω από 1.300 μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου σχεδόν το 30% ήταν υπήκοοι Συρίας.

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες παράνομες διελεύσεις συνόρων ανιχνεύονται στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και στη Βουλγαρία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός, συγκριτικά με τους αριθμούς που εντοπίζονταν στην περιοχή του Εβρου πριν αναπτυχθούν εκεί οι πρόσθετοι πόροι και τα μέσα. Από την αρχή του έτους, πάνω από 30.000 μετανάστες εντοπίστηκαν μόνο στην περιοχή του Εβρου».

Την επιχειρησιακή βάση του Frontex στον Εβρο, το σταθμό συνοριακής φύλαξης στον Πόρο, όπως και το κέντρο κράτησης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» στη Βέννα Κομοτηνής «επιθεώρησε», χτες, η επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρομ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες ότι στο πλαίσιο της κατασταλτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», στο διάστημα 4 Αυγούστου - 6 Οκτώβρη έγιναν 33.691 προσαγωγές μεταναστών. Συνελήφθησαν 2.984, ενώ πάνω από 2.000 έχουν διωχτεί από τη χώρα. Εγιναν 273 έρευνες σε σπίτια και ελέγχθηκαν 136 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, η είσοδος μεταναστών από τον Εβρο στο ίδιο διάστημα έχει μειωθεί κατά 91% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (1.338 έναντι 14.724). Αυτό συνέβη μετά τα μέτρα «στεγανοποίησης» των συνόρων στον Εβρο, με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής κατά των προσφύγων της «παγκοσμιοποίησης» που έγιναν με την τοποθέτηση 1.800 συνοριοφυλάκων και τις περιπολίες 26 σκαφών στην περιοχή, ενώ ο «φράχτης» είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ