Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Η εξαθλίωση του λαού «προαπαιτούμενο» για τη δόση

Στην πορεία των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα επικέντρωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

Ως μοχλός πίεσης σε βάρος του ελληνικού λαού, με την παροχή στήριξης στη συγκυβέρνηση για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα, χρησιμοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στις τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έριξαν όλο το βάρος στη γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα συναινέσουν να δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι Κρ. Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ) και Ο. Ρεν (ΕΕ) κατέστησαν σαφές ότι έως τις 18 Οκτώβρη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει προωθήσει τα 89 «προαπαιτούμενα μέτρα» - όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων - τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία του 2ου μνημονίου, που υπογράφτηκε τον προηγούμενο Μάρτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, έχει ήδη προωθηθεί το 60% αυτών των «προαπαιτούμενων παρεμβάσεων», ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι 15 από τις εναπομείνασες «είναι δύσκολες». Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η διετής επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο επιπλέον χρόνος δε σημαίνει περισσότερα χρήματα από την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα θα κοστίσει περίπου 12 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει την επόμενη δόση «το αργότερο» το Νοέμβρη και πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων «δημοσιονομικής σταθεροποίησης» και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προτού ολοκληρώσει την έκθεσή της η τρόικα και ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι «είμαστε μάλλον κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και σε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, επισήμανε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας χτες σε ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για το ξερίζωμα των λαϊκών δικαιωμάτων και ότι για οποιαδήποτε απόφαση θα «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας». Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ