Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΥ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτούνται έργα για τη σωστή λειτουργία της

Ερώτηση στη Βουλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τα αναγκαία έργα, για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΥ Μαυροράχης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και μέτρα για να σταματήσει ο ΧΥΤΥ να δέχεται τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνουν στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τον Ιούνιο του 2008 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Μαυροράχης ως ΧΥΤΑ. Δυστυχώς ως τέτοιος, ΧΥΤΑ, λειτουργεί μέχρι και σήμερα, με συνέπεια ήδη τα δύο πρώτα κύτταρα, κυψέλες, να κορεστούν μέσα σε μια πενταετία περίπου.

Ενώ, λοιπόν, το έργο κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να απορροφήσει το ΑΣΑ της ΠΕ. Θεσσαλονίκης για πάνω από 30 χρόνια, η πρόβλεψη πλέον είναι για περίπου 10, δηλαδή ακόμα για άλλα 5-6 χρόνια. Η συνέπεια θα είναι η πλήρης απαξίωση μιας σημαντικής επένδυσης σε υποδομές (βιολογικός σταθμός κ.λπ.) που πληρώθηκε μέσα από τη βαριά φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Και τούτο γιατί η πλειονότητα των προαπαιτούμενων έργων υποδομής, ΚΔΑΥ, ΣΜΑ, δεν κατασκευάστηκαν. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αρμόδιος Υπουργός σε παλιότερη επίκαιρη Ερώτησή μας: "Τα απαραίτητα έργα βρίσκονταν και βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού και μελετών".

Πρόκειται για αβλεψία, για ανικανότητα ή για συνειδητή επιλογή, ώστε να στρωθεί το χαλί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των ΑΣΑ και την υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για εγκατάσταση και λειτουργία των εργοστασίων καύσης;

Να σημειώσουμε ότι σε μερικούς μήνες ολοκληρώνονται τα έργα και παραδίδονται για χρήση τα δύο υπόλοιπα κύτταρα. Ομως, μετά το τέλος των χωματουργικών εργασιών στα κύτταρα αυτά, σε δύο σημεία παρουσιάστηκε συνεχής εκροή νερού, πηγές.

Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών να γίνει πρόσθετη υδρογεωλογική μελέτη - εξέταση ολόκληρης της περιοχής και να συμπληρωθεί η υπάρχουσα ΜΠΕ με πρόσθετους όρους. Οπως επίσης να παρθούν μέτρα, ώστε το νερό των πηγών να μην έρχεται σε επαφή με το στεγανωτικό υλικό των νέων κυττάρων.

Επίσης, είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο ΧΥΤΥ μεταφέρονται και ενταφιάζονται ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και η Τοπική Διοίκηση που αντί να επιδιώκουν την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΥ, συμπλέουν με την πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος της υγείας των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΥ και να σταματήσει ο ΧΥΤΥ να δέχεται τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ