Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Εντείνεται η δράση για την προστασία των ανέργων

Μετά τη νέα προχτεσινή δυναμική διαδήλωση, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη

Στιγμιότυπα από την προχτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από την προχτεσινή κινητοποίηση
Με μια νέα μαζική και μαχητική κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε προχτές Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους πρωτοβάθμια σωματεία της Αττικής, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον αγωνιστικό συντονισμό τους για τη στήριξη των ανέργων, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, όσο και για να δυναμώνει η πάλη που θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά την ανεργία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, που κατέθεσαν κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση για το ζήτημα της ανεργίας, καθώς επίσης και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Επίσης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από μια σειρά περιοχές της Αττικής που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο»: Κορυδαλλός, Νίκαια, Κυψέλη - Πατήσια, Αιγάλεω και Φυλή. Τα συνθήματα ήταν διαρκή στην πορεία από την Ομόνοια στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς): «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία» και «Στις λίστες του ΟΑΕΔ είναι οι εργάτες, στις λίστες της Λαγκάρντ οι κεφαλαιοκράτες», ήταν ενδεικτικά.


Αντιπροσωπεία συνδικάτων και επιτροπών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στην ουσία δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα των ανέργων και παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη με τα συνδικάτα και τις επιτροπές να καλούν σε νέα συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι θα πάρουν και πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων να αντέξουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. «Αυταπάτες δεν έχουμε. Ξέρουμε ότι αν δεν παλέψουμε με συνέχεια και με συνέπεια, αν δεν κλιμακώσουμε την πάλη μας, δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν είναι τυχαία η στάση που κρατάνε μέχρι σήμερα», επισήμανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη συνάντηση.

Στο πλαίσιο των νέων πολύμορφων παρεμβάσεων που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα, εντάσσεται και η σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και ο ρόλος της ΓΣΕΕ», διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στις 6μ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 25 (1ος όροφος).

Τα αιτήματα για τους ανέργους

Στο κοινό τους υπόμνημα τα συνδικάτα απαιτούν:

  • Να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, να δοθούν σε όλους τους ανέργους των κλάδων που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται πια στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
  • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ