Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λάφυρο για μπίζνες όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία

Στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν ακόμα και τα ΝΠΔΔ

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, εκτός από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το κεφάλαιο βάζει χέρι και στο σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, εκτός από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το κεφάλαιο βάζει χέρι και στο σύνολο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
Βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα παραδίδει τη δημόσια περιουσία η συγκυβέρνηση, μεταβιβάζοντας στο λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν το Δημόσιο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και άλλες πρώην ΔΕΚΟ και λιμάνια, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεταξύ άλλων υπάρχει διάταξη που ξεκάθαρα περιγράφει τη διαδικασία της μεταβίβασης της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό την εκποίησή της.

Σύμφωνα με αυτήν, «στο ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) μεταβιβάζονται και περιέχονται χωρίς ανταλλάγματα κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ή ενοχικά δικαιώματα επί ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

Στην πραγματικότητα, με τη συγκεκριμένη διάταξη, τίθεται στη διάθεση των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν οργανισμοί του Δημοσίου, μεταξύ αυτών πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.ά.

Για να μη μείνει μάλιστα καμία αμφιβολία για ποιο λόγο τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται «χωρίς ανταλλάγματα», η διάταξη αναφέρει με σαφήνεια: «Για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, το ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) δύναται να συνάπτει σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή παραχώρησης ενοχικού δικαιώματος επί ακινήτου έναντι ανταλλάγματος με ταυτόχρονη μίσθωση του ίδιου ακινήτου. Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι η έναντι ανταλλάγματος μεταβίβαση από το Ταμείο της κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή η παραχώρηση ενοχικού δικαιώματος χρήσης ή και εκμετάλλευσης επί ολόκληρου ή μέρους ακινήτου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή δημόσιας επιχείρησης».

Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι πρόκειται για ολοκληρωτική και εσαεί παράδοση στους ιδιώτες για να κάνουν μπίζνες, καθώς ορίζεται ότι «η σύμβαση δύναται να έχει διάρκεια μέχρι 99 έτη». Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται συμβάσεις παραχώρησης για 50 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 49, με κοινή υπουργική απόφαση!

Προβλέπεται ακόμα ότι «για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα, της χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης ή και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της επένδυσης». Με άλλα λόγια, μαζί με το ακίνητο, ο επίδοξος επενδυτής παίρνει πεσκέσι και μια σειρά από «εξυπηρετήσεις», που συνιστούν στην κυριολεξία παραχώρηση «γης και θάλασσας» για να βγάλει κέρδη.

Κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης, καταγγέλλοντάς το στο σύνολο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Αλήθεια, ποιον υπηρετεί η παραχώρηση της κρατικής περιουσίας στα μονοπώλια και στους επιχειρηματικούς ομίλους; Υπηρετεί το λαό; Υπηρετεί τη μείωση των τιμών για τα κοινωνικά αγαθά; Το νομοσχέδιο είναι ένα από τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει η συγκυβέρνηση και έρχεται να καταργήσει εκείνες τις διατάξεις που εμποδίζουν και δυσκολεύουν τις αποκρατικοποιήσεις και παραδίδουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία την περιουσία του Δημοσίου στις πολυεθνικές και στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Το συζητάνε για τα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα πανεπιστήμια για την προωθούμενη εκποίηση της περιουσίας τους, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χτες στη Βουλή: «δεν πρόκειται να μπει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων». Αλλες πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν πως οι σχετικές διατάξεις δεν αφορούν τα πανεπιστήμια, αλλά το υπουργείο θα ζητήσει διευκρίνιση απ' το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τη Δευτέρα.

Σε συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ο υπουργός Παιδείας είπε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν είχε καμία πρόθεση το υπουργείο να ενταχθούν τα πανεπιστήμια στη σχετική ρύθμιση και υποστήριξε πως θα αφαιρεθεί σχετικό άρθρο, απ' το οποίο δημιουργήθηκε το θέμα. Η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει έκτακτα το Σάββατο, στο Λαύριο, γι' αυτό το θέμα, αλλά και για το σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις ιδρυμάτων).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε η παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα(2021-05-28 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την παραχώρηση περιουσίας της Περιφέρειας(2017-04-21 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η παραχώρηση «φιλέτων» σε επιχειρηματίες(2015-12-29 00:00:00.0)
Το χρονικό της ιδιωτικοποίησης(2014-07-31 00:00:00.0)
Στο σφυρί 19 στρέμματα της Νέας Παραλίας(2014-07-19 00:00:00.0)
Με κράχτη την καταστροφή του λαού(2013-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ