Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Νέο χαράτσι μέχρι 10% σε χρονίως πάσχοντες

Μέχρι τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους

Κι ενώ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ οδεύει προς το τυπογραφείο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με μια ακόμα αντιλαϊκή απόφαση υποχρεώνει ολόκληρες κατηγορίες ασθενών με σπάνιες παθήσεις σε πρόσθετα άγρια χαράτσια μέχρι και 10% στην αγορά των φαρμάκων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά (ΦΕΚ Β' 2883/28.10.2012), θα έχουν - από μηδενική - συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους όσοι πάσχουν από «επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, Αγγειοπάθεια BURGER, Ανοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot». Οι ασθενείς με τις παραπάνω ασθένειες είχαν μηδενική συμμετοχή σύμφωνα με παλιότερη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 497/2012).

Επίσης, με τη νέα απόφαση των Βρούτση - Σαλμά στο εξής θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους τη συμμετοχή στα φάρμακα που δε σχετίζονται άμεσα με την πάθησή τους οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Δηλαδή, οι νεφροπαθείς - όπως και άλλες κατηγορίες ασθενών - θα έχουν μηδενική συμμετοχή μόνο στην αγορά φαρμάκων που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την αιμοκάθαρση.

Με την απόφαση των Βρούτση - Σαλμά τροποποιείται παλαιότερη, με ημερομηνία 6/6/2012, που είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Εργασίας και Υγείας, Αντώνη Ρουπακιώτη, και Χρήστο Κίττα, στην οποία αναφερόταν: «Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί».

Με τη νέα απόφαση της συγκυβέρνησης οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου και εξωνεφρική κάθαρση εξαιρούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ