Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στοιχεία για τη σφαγή στο ορυχείο Μαρικάνα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

«Οπλα» και μαχαίρια - «ματσέτες» φαίνεται πως «φύτεψαν» μεταξύ άλλων ορισμένες από τις δυνάμεις της νοτιοαφρικανικής Αστυνομίας που στάλθηκαν τη 16η Αυγούστου στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα για να καταστείλουν την απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων μεταλλωρύχων. Αυτό προέκυψε χτες κατά την ακροαματική διαδικασία της επιτροπής «Φάρλαμ», που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της σφαγής των απεργών, στη διάρκεια παρουσίασης και σύγκρισης φωτογραφικών ντοκουμέντων που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τη μέρα εκείνη, έπειτα από τη φονική επέμβαση της Αστυνομίας, που προκάλεσε το θάνατο 34 απεργών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στο ορυχείο πλατίνας της πολυεθνικής «Λονμίν».

Η επίτροπος της νοτιοαφρικανικής Αστυνομίας παραδέχθηκε τις κρίσιμες διαφορές σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν διαφορετικές ώρες το 24ωρο της 16ης Αυγούστου σε σχέση με αυτές που τραβήχτηκαν τα πρώτα λεπτά, ενώ έτερος αστυνομικός αξιωματούχος απέδωσε τις κρίσιμες διαφορές στις φωτογραφίες στη «μετακίνηση» όπλων και πτωμάτων από το νοσηλευτικό προσωπικό των ασθενοφόρων που κατέφθασαν στον τόπο του ορυχείου. Ωστόσο, σε κραυγαλέο απόσπασμα βίντεο που παρουσιάστηκε ορισμένα από τα θύματα της αστυνομικής βίας που υποτίθεται πως οπλοφορούσαν έφεραν στα χέρια χειροπέδες.

Ολα αυτά ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας χρυσού «Γκολντ Φιλντς» ανακοίνωσε τερματισμό της απεργίας που πραγματοποιούσαν επί 23 μέρες χιλιάδες μεταλλωρύχοι, μετά την επαναπρόσληψη περίπου 8.500 απεργών. Αντίθετα, οι εργάτες στα ορυχεία της νοτιοαφρικανικής εταιρείας χρυσού «Βίλατζ Μέιν Ριφ» ξεκίνησαν από προχτές απεργία με μισθολογικά αιτήματα. Επιπλέον, σε εξέλιξη παραμένει η πολυήμερη απεργία σε ορυχεία της πολυεθνικής χρυσού «Αnglo American Platinum».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ