Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Απρόσκοπτη συνέχιση της επιθετικότητας του κεφαλαίου

Ο Ομπάμα σε δεύτερη θητεία διαχείρισης του καπιταλισμού και νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ο Ομπάμα αποδείχτηκε το πιο δυνατό χαρτί του κεφαλαίου για τη χειραγώγηση του αμερικανικού λαού, που εγκλωβίζεται δεκαετίες στη λογική του μικρότερου κακού
Ο Ομπάμα αποδείχτηκε το πιο δυνατό χαρτί του κεφαλαίου για τη χειραγώγηση του αμερικανικού λαού, που εγκλωβίζεται δεκαετίες στη λογική του μικρότερου κακού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πλέον δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δαπανήθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, έληξε επιτυχώς για τον Μπαράκ Ομπάμα, που κατόρθωσε να ανανεώσει για μία ακόμη τετραετία τη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι από πολύ νωρίς διαφάνηκε μία πολύ «άνετη νίκη» για τον Μπαράκ Ομπάμα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται στην κατανομή της λαϊκής ψήφου, όπου οι διαφορές είναι «οριακές». Σε επίπεδο εκλεκτόρων η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς ο Ομπάμα αποσπά 303 έναντι 206 - απομένουν οι 29 εκλέκτορες της Φλόριντα όπου η διαφορά είναι ακόμη πιο οριακή - αλλά σε ψήφους η νίκη μεταφράζεται μέχρι στιγμής σε 59.943.537 (50,3%) για τον «Δημοκρατικό» Μπαράκ Ομπάμα, έναντι 57.261.042 (48,1%) για τον «Ρεπουμπλικάνο» Μιτ Ρόμνεϊ.

Η «λογική του μικρότερου κακού» επικράτησε για άλλη μία φορά και η συμμετοχή σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ενδέχεται να έχει αυξηθεί σημαντικά και λαϊκά στρώματα και μετανάστες ψήφισαν κυρίως Ομπάμα.

Οσον αφορά στις εκλογές για την αναπλήρωση των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων που κατέκτησαν κατά τις ενδιάμεσες εκλογές το 2010, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η σκόνη των εκλογών ακόμη δεν έχει καθίσει αλλά όλοι οι αναλυτές θέτουν πλέον στο επίκεντρο το ερώτημα: Τι θα γίνει με το «δημοσιονομικό τοίχο» (Fiscal Cliff). Οι «επενδυτές» και οι «διαχειριστές κεφαλαίων», που έτσι κι αλλιώς σε μία ωμή παρέμβασή τους είχαν απευθύνει «επείγουσα προειδοποίηση» για άμεσο χειρισμό της απειλούμενης κρίσης στον αμερικανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχει η αγορά για τη ζημιογόνα πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει σε περίπτωση οριακής νίκης του Μπαράκ Ομπάμα - κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη - «πιέζουν» ώστε το Κογκρέσο να συνάψει συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή τα 600 δισ. δολάρια σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα επιβληθούν αυτόματα από την 1η Γενάρη.

Δηλώσεις στήριξης

Δεδομένης της πάγιας θέσης «για συναίνεση» αλλά και της πολιτικής Ομπάμα, όλοι ευελπιστούν ότι «λύση θα εξευρεθεί». Οχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Εξ ου και οι διθυραμβικές δηλώσεις και η υποδοχή της επανεκλογής του. Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που έστειλαν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, που δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ένας «κατανοητός και προβλέψιμος εταίρος» κι είναι ευχαριστημένος επειδή επικεφαλής των ΗΠΑ δεν έγινε ένας άνθρωπος «που θεωρεί τη Ρωσία ως υπ' αριθμόν 1 εχθρό». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι «αναμένουμε εναγωνίως να συνεχίσουμε τη συνεργασία». Εξίσου γρήγορη ήταν και η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, που στο μήνυμά της σημειώνει πως «χαίρεται» για τη δυνατότητα να συνεχίσει «τη στενή και φιλική συνεργασία των τελευταίων χρόνων». Ωστόσο, πιο σαφής στις δηλώσεις του ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, που αποτέλεσε παραφωνία χαρακτηρίζοντας αμέσως την επανεκλογή Ομπάμα ως «ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να προχωρήσουν με μεγαλύτερη δύναμη στη δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σημείωσε ότι ελάχιστα θα αλλάξουν ως προς την πολιτική Ομπάμα έναντι της Ευρωζώνης, με μεγάλη πιθανότητα να οξυνθούν οι σχέσεις με το Βερολίνο όσον αφορά στις αντιθέσεις για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Ωστόσο, η ΕΕ ευελπιστεί στην επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την «ξεκάθαρη επιλογή» των Αμερικανών για μια «ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον».

Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η ηγεσία της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Χου Τζιντάο και Γουέν Τζιαμπάο, αντίστοιχα, τηλεφώνησαν στον Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρούν για τη νίκη, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ