Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Μεγάλη υποχώρηση 7,2% το γ' τρίμηνο

Η οικονομική κρίση όχι μόνο δε δείχνει σημάδια ύφεσης, αλλά αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται βαθύτερη και πιο καταστροφική, με τους μακροοικονομικούς δείκτες να εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το γ' τρίμηνο του 2012 η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ) της χώρας, σε ετήσια βάση, σημείωσε νέα πτώση κατά 7,2%, που είναι η μεγαλύτερη για το 2012. Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, το ΑΕΠ είχε μειωθεί με ρυθμό 6,3% και 6,7% αντίστοιχα. Επίσης, σε σχέση με τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, το αντίστοιχο διάστημα του 2012, το ΑΕΠ εμφανίζει πτώση 6,5%, με προοπτική στο τέλος του χρόνου να φτάσει στο -7%. Τέλος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα υποχωρήσει το 2012 κάτω από τα 200 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαμορφωθεί στα 194 δισ. ευρώ.

Νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται ότι θα σημειωθεί το 2013, με το ΑΕΠ να υποχωρεί στα 183 δισ. ευρώ, αν και οι επίσημες αυτές κυβερνητικές εκτιμήσεις θεωρούνται υπεραισιόδοξες. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 έχει καταρτιστεί με την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ της χώρας (σε σταθερές τιμές) θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5%. Αντίθετα, οικονομικοί παράγοντες, εκτιμούν, ότι η αφαίρεση από τα λαϊκά νοικοκυριά 9,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, υπό τη μορφή της μείωσης μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα σημειώσει πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση, σε σχέση με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ