Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΑΕΙ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Σε κλείσιμο των ιδρυμάτων προχωρούν αν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ενώ προτείνουν την ένταξη όλων των ΤΕΙ στα υπάρχοντα πανεπιστήμια

Τη σταδιακή «ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και να αποκτήσουν πραγματικό πανεπιστημιακό κύρος», προτείνουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, σύμφωνα με την απόφαση της 38ης Συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στα Χανιά. Πρόκειται για μια πρόταση που, όπως δηλώνουν, στόχο έχει την υπέρβαση των δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί στη συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, ενώ συμφωνεί με τη στάση που είχαν κρατήσει οι πρυτάνεις από την αρχή της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ.

Η απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων προτείνει σύσταση ειδικού ολιγομελούς οργάνου από εκπροσώπους των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια της σταδιακής αυτής ένταξης. Διαδικασία που θα περιλαμβάνει: Αξιολόγηση με ακαδημαϊκούς όρους των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών, βαθμίδες και προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κτλ.

Οι πρυτάνεις προειδοποιούν ότι αν το υπουργείο επιμείνει στο νομοσχέδιο που έχει συντάξει και το καταθέσει στη Βουλή, θα προχωρήσουν σε «τριήμερη αναστολή της λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων της χώρας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και της επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας τους με προφανείς επιπτώσεις για την παιδεία». Θέτουν «για τελευταία φορά» το υπουργείο και την κυβέρνηση προ των σοβαρών ευθυνών τους και προειδοποιούν για την «αναπότρεπτη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης σε περίπτωση που δε θα γίνει αυτή τη φορά δεκτή η ορθολογική, γενναία και αξιοκρατική» πρότασή τους.

Τέλος, στην απόφαση της Συνόδου οι πρυτάνεις σχολιάζουν τη δημοσιοποίηση, από πλευράς του υπουργείου, κειμένων σχετικών με προσλήψεις και χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «η Σύνοδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την προσπάθεια κατευνασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας με "αντιπαροχές"» και εξηγούν πως ο υπουργός «καλλιεργεί την εντύπωση ότι προσφέρει θέσεις, θεσμικές ρυθμίσεις και κονδύλια, τα οποία στην πραγματικότητα ούτε νέα είναι ούτε καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των πανεπιστημίων».

Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, από την πλευρά του κάλεσε το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων σε συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση στα Χανιά, καθώς δεν παραβρέθηκε στις εργασίες της Συνόδου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε κληθεί να παραβρεθεί στα Χανιά το Σάββατο 17/3 αλλά μετά από ειδοποίηση του προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Φίλη, ανέβαλε το ταξίδι του καθώς οι εργασίες της Συνόδου είχαν διακοπεί. Ο λόγος της διακοπής ήταν η «εισβολή» στο χώρο της συνεδρίασης κάποιων «υπερεπαναστατών» φοιτητών, που με τις πάγιες αντιλήψεις τους που βάζουν στο φοιτητικό κίνημα περί «καθηγητικού κατεστημένου», προτίμησαν να διακόψουν τη Σύνοδο παρά να πιέσουν στο να παρθεί μια απόφαση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ