Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Βρίσκει απήχηση στην αγροτιά

Αγροτικές συσπειρώσεις στην Κοζάνη, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ηλεία

Η δημιουργία της Αγροτικής Συσπείρωσης βρίσκει μεγάλη απήχηση και αποδοχή από τον αγροτικό κόσμο του Νομού Κοζάνης, καθώς η ανάπτυξή της αποτελεί ένα ώριμο αίτημα των καιρών για το αγροτικό κίνημα και τα δίκαια των αγροτών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Τη συνέντευξη, που δόθηκε χτες το μεσημέρι στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης-Σερβίων, παραχώρησαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κ. Πολυχρονιάδης, πρόεδρος της Ενωσης ΓΣ Κοζάνης-Σερβίων, και Βασίλης Μητσιάκος, αντιπρόεδρος.

Οπως τόνισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς ενότητα στη δράση και αγωνιστική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της ΕΕ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση και που ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα. Πρόσθεσαν ότι στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, η ηγεσία του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος δε στάθηκε υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αγροτών αλλά χρησιμοποίησε κάθε μέσο για τον αποπροσανατολισμό των αγώνων.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ζωντανό, που θα συγκροτηθεί με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση έως την κορυφή. Θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών και μέλη του θα είναι αγρότες και αγρότισσες - ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις - που έχουν αποφασίσει να δράσουν», σημείωσε ο Βαγγέλης Μπούτας.

«Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η Αγροτική Συσπείρωση να δημιουργήσει τα κύτταρα της αναγέννησης του αγροτικού κινήματος σε κάθε χωριό, σε κάθε διευρυμένο δήμο, ώστε μετά από ένα διάστημα να γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη και η Αγροτική Συσπείρωση να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια. Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συμμετάσχουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις-μέλη των Επιτροπών Αγώνα και οι άλλοι φορείς».

Επίσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο 3ο ΚΠΣ, στο συνταξιοδοτικό, στον ΕΛΓΑ, ενώ, τέλος, ανέλυσαν τα αιτήματα της Αγροτικής Συσπείρωσης.

Στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία

Το δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης και του πανελλαδικού συντονισμού της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική επιλέγουν και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Οι δύο Ομοσπονδίες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των αγροτών συνδικαλιστών και συνεταιριστών και των αγροτικών οργανώσεων για τη δημιουργία Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης και καλούν τους αγρότες των νομών τους να συσπειρωθούν γύρω από ένα ενωτικό μέτωπο διεκδίκησης, αντίστασης και πάλης.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: «Τα στομάχια μας και τα προϊόντα μας δεν έχουν διαφορετικά χρώματα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πιστή στην παράδοσή της και στην ιστορία της, σας καλεί να συσπειρωθείτε στους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και ενωτικά να αντιπαλέψουμε την πολιτική που μας διώχνει από τα χωριά μας και τα χωράφια μας. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αγώνα και πάλης μαζί και με άλλα λαϊκά στρώματα για να μπορούμε να ζούμε στα χωριά μας με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, στον αγώνα ζωής που δίνει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας έχει απέναντί της και τις ηγεσίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος (ΓΕΣΑΣΕ- ΣΥΔΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ), που όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των αγροτών, αλλά συμβιβάστηκαν με τις αντιαγροτικές επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η πρωτοβουλία αγροτών συνδικαλιστών και συνεταιριστών, αλλά και αγροτικών οργανώσεων, που πάρθηκε πρόσφατα, για τη δημιουργία Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης. Αμεσα η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε, για να συντονίσουμε πανελλαδικά τη δράση μας».

Στην ανακοίνωση της ΟΑΣ Ηλείας τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Αρνούμενοι να υποταχθούμε στις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ καλούμε τους αγρότες της Ηλείας να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, ώστε ενωμένα και συντονισμένα να επιβάλουμε φιλολαϊκές, φιλοαγροτικές πολιτικές και λύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ