Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να λειτουργήσει άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη λήψη μέτρων για την άμεση λειτουργία του προγράμματος κινητής μονάδας παρέμβασης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Aντώνη Μανιτάκη και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Ενα πρόγραμμα κινητής μονάδας παρέμβασης, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), περιμένει εδώ και μισό χρόνο περίπου να εγκριθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα παρέμβασης, δωρεά προς το ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη και στελεχωμένη, και θα επισκέπτεται σε καθημερινή βάση τα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης όπου συχνάζουν οι χρήστες παράνομων ουσιών, ώστε να τους παρέχει ιατρική φροντίδα, να τους χορηγεί προφυλακτικά και καθαρές σύριγγες, ενώ θα δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις σχετικά με τη δυνατότητα στέγασης και σίτισής τους. Η μονάδα θα στελεχωθεί με ένα γιατρό, ένα νοσηλευτή, έναν ψυχίατρο, έναν κοινωνικό λειτουργό και έξι απόφοιτους του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τριετής.

Στις δύσκολες συνθήκες της ανεργίας, της φτώχειας και της απελπισίας στα οποία έχει οδηγηθεί ο λαός, τη στιγμή που το φαινόμενο της χρήσης παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η κατάσταση των χρηστών επιδεινώνεται (όπως δείχνουν και οι πρόσφατες μελέτες για το AIDS), η κυβέρνηση, εκτός του ότι στραγγαλίζει οικονομικά τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και τα κέντρα πρόληψης, περιορίζει τον αριθμό των εργαζόμενων βγάζοντάς τους σε εφεδρεία και αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν με μισθό πείνας σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον (στο δρόμο, στις φυλακές), δεν προχωρά ούτε καν στην έγκριση αυτού του προγράμματος. Οι νέοι όμως πρέπει να ζουν με δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία. Να ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία και να παλεύουν γι' αυτήν με ψηλά το κεφάλι. Για όσους σπρώχτηκαν στα μονοπάτια των ουσιών, να υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επανένταξης δημόσιας και δωρεάν, ώστε να αγωνιστούν και αυτοί μαζί με όλους για μια "ζωή πραγματικά ολόκληρη, όχι με δόσεις". Επειδή λοιπόν η πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και αυτονόητη υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης», καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα φροντίσει η κυβέρνηση να εγκριθεί και να λειτουργήσει άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
  • Είναι στις προθέσεις της να στηρίξει έμπρακτα το ΚΕΘΕΑ;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ