Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΑΠΘ
Τους οδηγούν σε αδιέξοδο...

Μεθοδευμένα, σε αδιέξοδο οδηγούν τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου τους και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ).

Μετά από 65 μέρες απεργίας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς κυβέρνησης - πρυτανείας και εργολαβικών εταιρειών, με την πλειοψηφία τους να έχουν ήδη πάρει τις απολύσεις στα χέρια καθώς έληξαν οι συμβάσεις με τους εργολάβους.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου τους και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, που επιδίωξαν με κάθε μέσω να χειραγωγήσουν αυτόν τον αγώνα, έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο, καθώς δεν υιοθέτησαν και δεν πάλεψαν για την εφαρμογή της μοναδικής πρότασης που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, αυτή που κατέθεσε το Κλαδικό σωματείο Εργολαβικών και το ΠΑΜΕ και αφορά την εφαρμογή του νόμου 3863/10, με βάση τον οποίο πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι οι εργολάβοι και να απασχοληθούν απευθείας από το ΑΠΘ οι εργαζόμενοι.

Αντίθετα μάλιστα, η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου και το ΕΚΘ, ενώ δημόσια πρόβαλαν υποκριτικά το αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι απευθείας από το ΑΠΘ, την ίδια ώρα προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πρόταση της Πρυτανείας να συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω των εργολάβων και να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με βάση τις οποίες πλέον θα απασχολούνται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή με μειωμένους μισθούς.

Στη διάρκεια της ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, φάνηκε ολοκάθαρα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και μπήκε καθαρά το θέμα της λήξης της κατάληψης και της απεργίας. Από τη ΓΣ αποχώρησαν 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου. Η πλειοψηφία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του ΔΣ και την πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την Δευτέρα 26 Νοέμβρη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου που προσχηματικά μόνο δείχνει να παλεύει για την κατάργηση της εργασιακής ομηρίας. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα απαιτώντας από την πρυτανεία να εφαρμόσει το νόμο. Συγκεκριμένα, να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων και έκπτωση των εργολάβων καθαριότητας και φύλαξης βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν.3863/10. Απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει του άρθρου 68 παρ. 4 του Ν.3863/10.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ