Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επικαιρότητα του Γκόρκι

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Αντιγόνες», ο φημισμένος φλαμανδικός θίασος «tgSTAN», από σήμερα μέχρι 1/12 (8.30 μ.μ.) θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Οι παραθεριστές», στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά). Το έργο - με φανερές επιδράσεις από τη δραματουργία του Τσέχοφ (φίλου, θαυμαστή και υπερασπιστή της δραματουργίας του Γκόρκι) - γραμμένο στα 1904 (παραμονές της επανάστασης του 1905), με το λιτά δυνατό ρεαλισμό του - υπόδειγμα «αληθινού θεάτρου», ανατρέχει στην προ-επαναστατική Ρωσία, με το βλέμμα στραμμένο στο «εδώ και τώρα». Ο Γκόρκι, σε αυτό το σπανίως παιζόμενο, πολυπρόσωπο, κινηματογραφικής υφής έργο, βαθιά επηρεασμένος από τον Τσέχοφ, παρουσιάζει μια παρέα Ρώσων μπουρζουάδων και διανοούμενων που παραθερίζουν. Ακόμα κι όταν παραθερίζουν είναι βυθισμένοι στα ερωτικά αδιέξοδα, τα πάθη, την πλήξη, την απραξία, τις μισαλλοδοξίες, τις ανούσιες αψιμαχίες τους, μακρινοί και αστόχαστοι για την κυοφορούμενη Επανάσταση. Με «όχημα» το άκρως επίκαιρο έργο του Γκόρκι, η παράσταση παραπέμπει στο σήμερα και τη βαλτωμένη διανόηση. Εννέα ηθοποιοί, αυτοσκηνοθετούμενοι, επαναπροσδιορίζουν την έννοια της «ερμηνείας» και γίνονται ένα με τους ρόλους τους, μέσα από την ενέργεια και το χιούμορ τους.

Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Marjon Brandsma, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Tine Embrechts, Bert Haelvoet, Minke Kruyver, Frank Vercruyssen. Κοστούμια: An D'Huys. Φωτισμοί: Clive Mitchell.

Ο θίασος στις 29/11 μετά την παράσταση θα συζητήσει με το κοινό, ενώ αύριο, στις 30/11 και 1/12 θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για ενήλικες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ