Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκαν οι κλεμμένες αρχαιότητες

Στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί προπαγανδιστικά την εξιχνίαση της ληστείας στην Αρχαία Ολυμπία

Την εξιχνίαση της μεγάλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία (Φεβρουάριος 2011) και την ανεύρεση όλων των κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων ανακοίνωσε (24/11) η Αστυνομία, γεγονός που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε προπαγανδιστικά, αν και οι αιτίες που προκάλεσαν τη ληστεία και τα άλλα μεγάλα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο δεν εξαλείφονται αλλά ενισχύονται και με την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 23/11 συνελήφθησαν στην Πάτρα τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τρεις Ελληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών. Αστυνομικός, μετά από πληροφορίες ότι τα αντικείμενα πρόκειται να πουληθούν, παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής ενός αρχαίου χρυσού δαχτυλιδιού, με το ποσό να ξεκινάει από 1,5 εκ. ευρώ και να καταλήγει στα 300.000 ευρώ. Κατά την «αγοραπωλησία» ο δράστης και οι δύο συνεργοί του συνελήφθησαν. Ανακρινόμενοι υπέδειξαν στους αστυνομικούς το μέρος όπου έκρυψαν τα κλοπιμαία. Ολα βρέθηκαν σε θαμμένο σάκο, σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία. Για την υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμα άτομα.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, έσπευσε να μιλήσει για «σπουδαία επιτυχία» που «αποδεικνύει» ότι «σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών», σε «πείσμα όσων καθημερινά τις απαξιώνουν και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους» και «επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων».

Η δήλωση του υπουργού προσπερνά τις τεράστιες και διαχρονικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο φυλακτικό προσωπικό που διαπιστώνουν οι πάντες... πλην του ίδιου. Ελλείψεις που η κυβέρνηση θέλει να «καλύψει» με «κερκόπορτες» που ανοίγει στο κεφάλαιο προς την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η νομοθεσία για την αρχαιολογική έρευνα στα τεχνικά έργα που ουσιαστικά την υποτάσσει στους μεγαλοεργολάβους, η δυνατότητα προσλήψεων στην αρχαιολογική υπηρεσία... μέσω «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» κ.ά. Πρόκειται για πολιτική που εντάσσεται στους γενικότερους στόχους της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Και, ως γνωστόν, οτιδήποτε ο καπιταλισμός «βαφτίζει» «εμπόρευμα» μπορεί να αλλάζει συνεχώς χέρια «νόμιμα» ή παράνομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ