Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Β. Φιδετζής αποχαιρετά την ΚΟΑ

(C)2009 PAVLOS KONSTANTINIDIS,

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με συναυλία της (30/11, 8 μ.μ., Μέγαρο Μουσκής Αθηνών) αποχαιρετά τον αρχιμουσικό της Βύρωνα Φιδετζή, ο οποίος έκλεισε 25 χρόνια προσφοράς στην ορχήστρα, στην οποία θήτευσε και ως καλλιτεχνικός διευθυντής της (2004 - 2011). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Φιδετζής συνέδεσε άρρηκτα την ορχήστρα με το ελληνικό ρεπερτόριο. Γι' αυτό, στη συναυλία αποχαιρετισμού του θα ακουστούν σημαντικά έργα των Καλομοίρη και Σαμάρα, αλλά και τα υπέροχα «Τρία Nεοελληνικά Tραγούδια» του Ντβόρζακ. Ολες οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον ίδιο τον Φιδετζή.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι λυρικοί ερμηνευτές Λένια Ζαφειροπούλου, Μαρισία Παπαλεξίου, Μαρία Βλαχοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Καβράκος, οι χορωδίες του Δήμου Αθηναίων, της Εμπορικής Τράπεζας, η «Opus Femina» και η Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.

Θα ερμηνευτούν τα έργα: Δεύτερη Ραψωδία «Τραγούδι στη Νύχτα» του Μανώλη Καλομοίρη. Τα «Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια, του Ντβόρζακ, βασιζόμενα στα δημοτικά τραγούδια «Ο Κόλιας», «Ο βοσκός και οι νεράιδες» και «Το μοιρολόι της Πάργας». Καθώς η πλήρης παρτιτούρα του έργου έχει χαθεί, ο Βύρων Φιδετζής έκανε μια ανασύνθεση, βασισμένος σε μία πάρτα βιόλας που εντόπισε και στις γνώσεις του για το ύφος του συνθέτη. Ο «Υμνος εις τον Βάκχον», βασισμένο σε ποίηση του Γ. Τσοκόπουλου και η σωζώμενη Α' πράξη της όπερας «Τίγκρα» του Σπυρίδωνα Σαμάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ