Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Υποχρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

«Θηλιά στο λαιμό» για τους φορείς πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης και περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Η πραγματικότητα αυτή προέκυψε από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι φορείς ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προβλεπόμενες δαπάνες για το ΚΕΘΕΑ που είναι 16 εκατομμύρια ευρώ μειωμένες κατά 8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009. Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ αφού προβλέπονταν κονδύλια 36 εκατομμυρίων ευρώ το 2011, ενώ για το 2012 θα διατεθούν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά στα Κέντρα Πρόληψης, που είναι 71 σε όλη την Ελλάδα, εξαναγκάζονται να λειτουργούν μόλις με το 25% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, με την τοποθέτησή του... «εγγυήθηκε» τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης υποστηρίζοντας ότι προϋπόθεση για να διατεθούν κονδύλια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων είναι οι τελευταίοι να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αφού αλλιώς «θα έχουμε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΚΕΘΕΑ εκφράζει με ανακοίνωση τη μεγάλη ανησυχία του για τη βιωσιμότητα των 100 και πλέον μονάδων του σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «από το 2013 η κατάσταση αναμένεται να γίνει δραματική, καθώς, αν το ΚΕΘΕΑ υποστεί περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του, θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία μονάδων, αφού δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει δαπάνες στέγασης, διατροφής, θέρμανσης και συντήρησης».

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σημειώνει ότι «μόνη διέξοδος από την πορεία διάλυσης των δομών γίνεται ολοένα πιο φανερό πως είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και στη Δημόσια Υγεία γενικά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, μαζί με άλλους συναδέλφους του χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ