Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Τσουχτερές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2013 αποφάσισε κατά πλειοψηφία η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στην Λευκάδα. Αυξήσεις που για τις κατοικίες ξεκινούν από 21% και φτάνουν το 150%! Σύμφωνα με την απόφαση αυτή για την καθαριότητα διαμορφώθηκαν τέσσερις ζώνες. Στην α' ζώνη, που έχει και τα πιο ακριβά τέλη, οι αυξήσεις για τις κατοικίες κυμαίνονται από 21% ως 105% και για τα καταστήματα από 25% έως 160%. Σε τέσσερα ορεινά χωριά τα τέλη παραμένουν τα ίδια. Στη β' ζώνη οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και κυμαίνονται από 51% ως 100%. Στη γ' ζώνη από 33% ως 60% και στη δ' ζώνη από 12% ως 50%.

Για την ύδρευση το πάγιο από 4 ευρώ που ήταν στον πρώην δήμο Λευκάδας εκτινάσσεται στα 12 ευρώ και το ίδιο επιβάλλεται και σε ολόκληρο τοΝ υπόλοιπο δήμο. Η τιμή (ανά κυβικό μέτρο) του νερού αυξάνεται σε ολόκληρο το δήμο με πιο ακραία περίπτωση του πρώην Δήμου Ελλομένου, όπου οι αυξήσεις φθάνουν στο 150% και περισσότερο για τις κατοικίες, ενώ για τα καταστήματα και τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις φθάνουν ακόμη και στο 350%. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τους δήμους Καριάς, Σφακιωτών και Απολλωνίων. Για την αποχέτευση το τέλος ανέρχεται στο 75% του κατανάλωσης νερού. Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις ως και πάνω από 170%!

Την αντιλαϊκή αυτή απόφαση σε μια περίοδο όπου όλο και περισσότερες εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. «Η απόφαση αυτή - σημειώνει - είναι εναρμονισμένη με τη φιλοσοφία και τους στόχους του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που είναι να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση και οι Δήμοι να φορτώσουν το κόστος όλων των υπηρεσιών στους δημότες. Αυτό θα γίνει είτε με την ιδιωτικοποίηση, όπως προσπάθησαν να κάνουν για το νερό με την ΕΥΔΑΠ, (και τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο με σκουπίδια - αποχέτευση), είτε με τις αυξήσεις των κάθε είδους τελών αλλά και την επιβολή νέων φόρων».

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας κάλεσε για το ζήτημα αυτό προχτές το απόγευμα πλατιά σύσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ